Wie deze dagen de radio aanzet kan niet om All I Want For Christmas Is You van Mariah Carey heen. De kersthit kwam uit in 1994 en heeft de Amerikaanse zangeres volgens The Economist al ruim 60 miljoen dollar (54 miljoen euro) opgeleverd.

En daar blijft het niet bij, want het nummer levert alleen al in Groot-Brittannië elk jaar opnieuw zo’n 450.000 euro op aan royalty’s, berekende de Britse radiozender Channel Five. Als we daar alle andere landen ter wereld waar het nummer volop te beluisteren is bij optellen, komen we op miljoenen per jaar.

Ook krijgt Carey jaarlijks honderdduizenden euro’s van Spotify en andere streamingdiensten voor de vele keren dat de kersthit gestreamd wordt. Op Spotify is All I Want For Christmas zelfs de meest gestreamde kersthit ooit, met ruim 500 miljoen plays.

Opvallend genoeg stond All I Want For Christmas Is You nooit op één in de Nederlandse Top 40, maar ook niet in de hitparades van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië of Australië. Ze schreef het nummer naar verluidt in slechts een kwartier tijd samen met producer Walter Afanasieff.

In een interview in 2014 met The American Society of Composers, Authors and Publishers zei Afanasieff dat hij in eerste instantie weinig zag in het nummer: “Destijds dacht ik dat het veel te simpel was. Maar die veel te eenvoudige melodie maakt het denk ik juist zo aantrekkelijk en zorgt ervoor dat de hele wereld het nummer maar niet uit het hoofd kan krijgen.”

En de kersthit werd nog verder in ieders hoofd geramd door de Britse kaskraker Love Actually die in 2003 uitkwam. Een van de jonge hoofdrolspeelsters zingt het nummer tegen het eind van de nog altijd populaire romantische komedie.

Lees ook op Business Insider

Totaal vermogen van bijna €460 miljoen

Maar hoe indrukwekkend de inkomsten van All I want For Christmas Is You ook zijn, het is lang niet de enige bron van rijkdom voor Mariah Carey. Gedurende haar carrière heeft ze in totaal al 520 miljoen dollar (458 miljoen euro) verdiend, becijferde Business Insider.

Dat verkreeg ze met sponsordeals, grote platencontracten, andere hits als I’ll Be There en Hero en lucratieve optredens in ‘American Idol’ van 450.000 dollar (396.000 euro) per aflevering. Vorig jaar tikte ze ook miljoenen binnen als adviseur van ‘The Voice’.

En Carey weet ook wel hoe ze dat geld allemaal moet uitgeven. Ze bezit volgens The Richest een extravagant landgoed ter waarde van 125 miljoen dollar (110 miljoen euro) in Beverly Hills. Verder heeft ze een 9 miljoen dollar (7,9 miljoen euro) kostend appartement in New York met uitzicht op Central Park en luxe vakantiehuizen in Bel Air en op de Bahama’s.

En ondanks al die huizen geeft ze ook nog altijd met gemak meer dan tienduizend euro per nacht uit als ze in hotels verblijft in bijvoorbeeld Parijs, Londen of Las Vegas.

Andere opvallende uitgaven zijn de naar verluidt 100.000 dollar per maand (88.000 euro) aan bloemen, haar dure kledingsmaak en de zorg voor haar tweeling die ze voor een groot deel uitbesteedt.

En dan wil ze jou ook nog hebben voor Kerstmis…


Lees meer: