Een eerste date kan heel spannend zijn. En als je geen datingroutinier bent, kan het zelfs tot vlinders in de buik leiden. Heb je de date opgeduikeld met een datingapp, dan ben je ongetwijfeld nerveus: je hoopt niet alleen dat de ander leuk is, maar ook dat jij leuk gevonden wordt en goed overkomt.

Maar… Er bestaat altijd een kans dat het niet klikt en dat je gesprekspartner je tegenvalt.

Erika Etti is een relatie-expert en oprichter van een datingsite A Little Nudge. Volgens Etti bestaat er geen vervanger voor chemie en heb je idealiter binnen een week na een match een date. Volgens haar laten te veel mensen een match veel te lang op z’n beloop, waardoor het verlangen om elkaar te ontmoeten doodbloedt.

Eenmaal op date, is het geweldig als er een vonk is. Maar het omgekeerde komt ook vaak voor: dat er niets gebeurt. En dat is natuurlijk heel ongemakkelijk: op een eerste date verschijnen en er geen enkel gevoel bij hebben. Erger nog: jij vindt je date honderd keer niks, terwijl de ander jou wél leuk vindt!

In dat geval, zegt Ettin, is het belangrijk in gedachten te houden dat de ander een mens van vlees en bloed is met dito gevoelens.

“Sommige mensen behandelen anderen die ze online ontmoet hebben als minderwaardig, maar het blijven menselijke wezens en het is belangrijk om dat te onthouden”, aldus Ettin. “Te veel mensen zeggen op het laatste moment af, zijn onbetrouwbaar, zijn te laat. Bedenk goed dat de ander ook gevoelens heeft. Het zijn echte mensen die tijd en energie steken in een ontmoeting met jou”.

Bovendien wil het ontbreken van gevoelens nog niet zeggen dat de date tijdverspilling is.

Lees ook op Business Insider

“Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Als je er eenmaal bent, maak er dan het beste van. te veel mensen stappen er op dat moment uit”, aldus Ettin.

Je kunt iets van elkaar leren, een zakelijke connectie aangaan, zelfs vrienden worden. Je kunt zelfs je date aan een van je vrienden koppelen die misschien ook wel single is. Wat het ook is, zorg dat je betrokken blijft.

“Maak je er niet te gemakkelijk vanaf. Je maakt het alleen maar erger voor beiden wanneer je er niet het beste van maakt”.

Eerlijk duurt het langst

Het is wel goed om maar gewoon eerlijk te zijn wanneer je niets in de ander ziet. Dat is eenvoudig wanneer geen van beiden zich tot de ander voelt aangetrokken, maar zeg het niet al in de eerste vijf minuten.

“Als iemand zich kwetsbaar opstelt en jou voor een vervolgdate vraagt, dan moet je duidelijk en eerlijk zijn over je gevoelens. Ik adviseer om iets te zeggen in de trant van: bedankt voor de drankjes, maar ik heb niet het gevoel dat er een vonk oversloeg. Ik voel geen romantiek”.

‘Ghosting’ is het allerslechtste wat je kunt doen.  Ghosting is wanneer je niets meer van je laat horen, niet meer reageert op berichten of telefoontjes.

“Je denkt dat je hiermee iemands gevoelens spaart, maar in werkelijkheid bespaar je jezelf een moeilijk gesprek. En dat terwijl het helemaal niet moeilijk of gênant hoeft te zijn. Mensen kunnen teleurgesteld zijn, maar zullen niet boos op je zijn omdat jij geen gevoelens voor hen hebt. Zolang je maar eerlijk en aardig blijft”, aldus Ettin.

Ghosting is laf en de ander kan de stilte op verschillende manieren interpreteren. Sta dus geen ambiguïteit toe en wees duidelijk.00

LEES OOK: Waarom veel goede sollicitanten in de laatste ronde toch in de fout gaan, volgens de HR-manager van Wolters Kluwer