Het is niet goedkoop om single te zijn.

Dat komt natuurlijk doordat je veel kosten, zoals je huur of hypotheek en de boodschappen, helemaal in je eentje moet ophoesten. In het voorjaar bleek uit onderzoek dat singles daardoor iedere week zo’n 23 euro meer uitgeven dan mensen die een partner hebben.

Maar ook daten is duur. Wil je een beetje indruk maken op je date door naar een goed restaurant te gaan, dan zul je daar toch echt de portemonnee voor moeten trekken.

De datingservice Elite Singles deed recent onderzoek naar wat een date gemiddeld kost in 25 steden over de hele wereld.

Daarbij gingen ze er vanuit dat je samen met je date naar niet al te duur restaurant gaat, een fles wijn bestelt, samen naar de film gaat en je rit naar huis van ongeveer 8 kilometer met de taxi aflegt.

Dit is hoe duur die date is in 22 steden over de hele wereld.


In Oslo is een date het duurst: daar kost het etentje en de film net geen 150 euro.

Foto: Flickr/zeldman

Als je in Oslo samen wil eten en vervolgens naar de film wil gaan, ben je waarschijnlijk bijna 150 euro kwijt. Volgens de vergelijkingssite Numbeo kost een etentje in een gemiddeld restaurant ongeveer 82 euro voor twee personen.


Een date in Londen kost 142 euro.

Foto: Getty

De hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk is ook behoorlijk prijzig. Inwoners van Londen zijn 142 euro kwijt aan een date. Aan de film ligt het niet: twee bioscoopkaartjes kosten er gemiddeld 29 euro.


Een date in New York kost 127 euro.

Foto: oneinchpunch/Shutterstock

Als je op een typische date gaat in New York, ben je zo’n 127 euro kwijt. Als je geen zin hebt in de huiswijn van het restaurant en je eigen fles haalt, ben je daar waarschijnlijk ongeveer 13 euro aan kwijt.


In Stockholm kost een date 108 euro.

Foto: Flickr/Pedro Szekely

Als je een date hebt in de hoofdstad van Zweden, ben je waarschijnlijk zo’n 108 euro kwijt. Dat is ongeveer evenveel als in de Amerikaanse stad New Orleans. Een etentje in een restaurant kost je waarschijnlijk rond de 68 euro met z’n tweeën.


In Tokio ben je waarschijnlijk ongeveer 107 euro kwijt.

Foto: Shutterstock

Ga je naar Tokyo voor een date? Even los van je ticket voor het vliegtuig ben je dan waarschijnlijk ongeveer 107 euro kwijt. Het goede nieuws is dat het eten goedkoop is: met z’n tweeën kosten drie gangen je maar 39 euro.


En dan Nederland! In Amsterdam kost een date je rond de 102 euro.

Foto: Reuters/Michael Kooran

Als je hier met je date uit eten gaat, een fles wijn drinkt en vervolgens naar de film gaat, ben je waarschijnlijk ongeveer 102 euro kwijt. De bioscoopkaartjes kosten je rond de 24 euro in Amsterdam.


Een date in Parijs kost je precies 100 euro.

Foto: Reuters

Zelfs in de stad van de liefde heeft romantiek een prijs. Als je hier een date hebt, moet je ongeveer 100 euro afrekenen. Het eten kost je ongeveer 55 euro.


Een date in Sydney kost 99 euro.

Foto: Shutterstock

In de Australische stad ben je na een romantische date waarschijnlijk 99 euro armer. Een fles wijn kost je er  gemiddeld 7 euro.


In Toronto kost een date je 96 euro.

Foto: Diego Grandi/Shutterstock

Een typische date kost je in de Canadese stad Toronto ongeveer 96 dollar. De taxirit naar huist kost je ongeveer 9 euro.


Een date in Hong Kong kost je 92 euro.

Foto: REUTERS/Bobby Yip

Hong Kong staat bekend als een dure plek om te wonen, maar een date is er met 92 euro goedkoper dan in de meeste West Europese steden. In Hong Kong kost een driegangendiner voor twee personen ongeveer 45 euro in een restaurant in het middensegment.


Een date in Berlijn kost 89 euro

Foto: tupungato / iStock

Daten in Berlijn kost ongeveer 89 euro, als je zo’n typisch uitje doet waar we hier vanuit gaan. Gelukkig kost een fles wijn uit het middensegment in Berlijn gemiddeld slechts 5 euro.


Een date in Seoul kost 77 euro.

Foto: CJ Nattanai/Shutterstock

Seoul zal je voor een romantische avond uit zo’n 77 euro moeten betalen voor een date en ongeveer 38 euro voor een driegangendiner voor twee personen in een restaurant uit het middensegment.


Een date in Singapore kost 75 euro.

Foto: Mitchell Zappa/Flickr

Als je een leuke date in Singapore hebt, zal je ongeveer 75 euro moeten betalen. Uit eten gaan is er goedkoper dan in sommige andere grote wereldsteden, want je hebt al een driegangenmaaltijd voor twee voor ongeveer 32 euro in een restaurant uit het middensegment.


Een date in Barcelona kost ook 75 euro.

Foto: Flickr/Jose Gonzalvo Vivas

Barcelona is vergelijkbaar met Singapore als het gaat om de kosten van een date. Je kunt in deze kleurrijke Spaanse stad voor 75 euro uitgaan, en een fles wijn uit het middensegment kost je ongeveer 5 euro.


Een date in Rio de Janerio kost 62 euro.

Foto: Shutterstock

Stelletjes in deze Zuid-Amerikaanse stad betalen ongeveer 62 euro voor een avondje uit. Een taxi is relatief goedkoop en kost iets minder dan 5 euro voor een rit van 8 kilometer.


Een date in Taipei, de  hoofdstad van Taiwan, kost 60 euro.

Foto: Sean Pavone/Shutterstock

Als je een avondje romantiek in Taipei wilt, moet je ongeveer 60 euro uitgeven. Restaurantmaaltijden zijn hier bijzonder goedkoop: voor ongeveer 20 euro heb je al een driegangendiner voor twee personen in een restaurant uit het middensegment.


Een date in Shanghai kost 59 euro.

Foto: REUTERS/Aly Song

Ga naar Shanghai als je wilt profiteren van de relatief lage kosten van een date in deze stad: 59 euro. Een rit met de taxi van 8 kilometer naar huis kost je minder dan 3 euro.


Een date in Moskou kost 54 euro.

Foto: Shutterstock

Een typische date in Moskou kost je ongeveer 54 euro. Als je in een winkel een fles wijn wilt kopen, moet je ongeveer 7 euro betalen.


Een date in Kaapstad in Zuid-Afrika kost 49 euro.

Foto: Shutterstock.com

In deze levendige Zuid-Afrikaanse kustplaats kun je tegen verrassend lage kosten een avondje daten: 49 euro. Een driegangendiner voor twee personen in een restaurant uit het middensegment slaat een deuk van 32 euro in je portemonnee.


Een date in Bogota, de hoofdstad van Colombia, kost 46 euro.

Foto: posztos/Shutterstock

Bogotá is een uitgestrekte stad waar genoeg te doen is. Voor een date heb je slechts 46 euro nodig. Als die date ook een film betreft, moet je rekenen op minder dan 7 euro voor twee tickets voor de bioscoop.


Een date in Mexico Stad kost 40 euro.

Foto: WitR/Shutterstock

Mexico-Stad is een geweldige plek om plezier te maken, vooral omdat de typische date hier slechts 40 euro kost. Dineren met een driegangenmaaltijd in een gemiddeld restaurant kost gewoonlijk ongeveer 21 euro voor twee personen.Istanboel is met 27 euro de goedkoopste grote stad in de wereld voor een leuke date.

Foto: Moyan Brenn/Flickr

Een typische date in de historische stad Istanboel kost slechts 27 euro. Een driegangendiner voor twee personen kost gemiddeld slechts 15 euro in een restaurant uit het middensegment.