Het slot van 2019 is knetterend geëindigd wat betreft de huizenmarkt. De gemiddelde huizenprijs steeg fors, mede door de krapte in het aanbod van woningen. Maar op de huizenmarkt geldt bij uitstek: locatie, locatie, locatie. Dus hoe zit het met de huizenprijs bij jou in de buurt?

De gemiddelde huizenprijs lag in het slotkwartaal van 2019 precies 8 procent hoger, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van makelaarsclub NVM.

Ook op kwartaalbasis zat er nog een behoorlijke plus bij de verkoopprijzen. Vergeleken met het derde kwartaal steeg de gemiddelde huizenprijs met 3,3 procent in het slotkwartaal van 2019. Daarbij werd een gemiddelde transactieprijs gerealiseerd van liefst 326 duizend euro, een nieuw record.

Kijk je op regionaal niveau, dan zijn er wel behoorlijke verschillen. In de onderstaande grafieken nemen we die door. Hier brengen we de ontwikkeling van de huizenprijs in beeld voor 76 regio’s voor de huizenmarkt die de NVM gebruikt.

Eerst kijken we naar de prijsontwikkeling in de 76 regio’s in het vierde kwartaal van 2019, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Opvallend is hier dat heel Nederland groen kleurt. In alle regio’s is dus sprake van een stijging.

Wat betreft de stijging van de huizenprijzen op jaarbasis is duidelijk dat de grote uitschieters vooral buiten de Randstad liggen. Daar is alleen in Midden-Kennemerland (Beverwijk,  Velsen, Heemskerk) sprake van een forse stijging van 13,2 procent. In Amsterdam blijft de stijging op jaarbasis beperkt tot 4,4 procent, Utrecht noteert een plus van 7,8 procent en Rotterdam een toename van 9,4 procent.

Echt hard gaat het met de huizenprijzen in regio's als Ruurlo Eibergen (+18,6 procent), Opsterland (+13,9 procent) en Zuidwest Drenthe (+13,7 procent).

Huizenprijzen op kwartaalbasis: 9 dalers

Op basis van de ontwikkeling in het vierde kwartaal van 2019 vergeleken met het voorgaande kwartaal is het plaatje iets minder uitbundig. Er zijn dan negen regio's waar huizenprijzen per saldo zijn gedaald, zo is te zien in de onderstaande grafiek.

Het beeld is hier vrij gemengd. Zo daalt de gemiddelde huizenprijs op kwartaalbasis in Leiden met een minieme 0,1 procent, lijdt Bunnik/Zeist een verliesje van 0,2 procent en zakt de gemiddelde transactieprijs in Zutphen met 2,1 procent. Een stuk harder omlaag gaat het in Slochteren met een min van 4,4 procent.

Sterke stijgers op kwartaalbasis zijn er te vinden in Brielle/Goeree (+7,5 procent), Noord-Limburg (+7,9 procent) en Weert (+8,3 procent).

De sterke regionale verschillen op de huizenmarkt spelen uiteraard een rol bij de keuzes die kopers maken. Volgens de NVM is het vooral voor modale inkomens lastig om een woning naar wens te vinden. Een gemiddelde potentiële koper kon in het slotkwartaal van 2019 kiezen uit 2,8 huizen, terwijl dit een jaar eerder nog 3,6 was.

LEES OOK: Je moet 2 keer modaal verdienen om met een maximale hypotheek een ‘gemiddeld’ huis te kunnen kopen