De prijzen op de huizenmarkt stegen in het laatste kwartaal van 2019 weer eens flink door. De gemiddelde huizenprijs lag 8 procent hoger, vergeleken met een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van makelaarsclub NVM.

Ook op kwartaalbasis zat er nog een behoorlijke plus bij de verkoopprijzen. Vergeleken met het derde kwartaal steeg de gemiddelde huizenprijs met 3,3 procent in het slotkwartaal van 2019. Daarbij werd een gemiddelde transactieprijs gerealiseerd van liefst 326 duizend euro, een nieuw record.

De prijzen stijgen nu al ruim zes jaar op rij en NVM verwacht dat de prijzen nog verder zullen toenemen.

Een belangrijke reden voor de verdere stijging van huizenprijs is de toegenomen krapte op de Nederlandse woningmarkt. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) staan minder huizen te koop, terwijl de prijzen blijven stijgen, gestuwd door de grote vraag naar woningen.

Uit de kwartaalcijfers van de NVM bleek dat de verkopen in de afgelopen periode ruim 3 procent zijn gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Makelaars aangesloten bij de NVM verkochten bijna 40.400 woningen.

Afgelopen kwartaal werdern er ruim 4 procent minder woningen te koop gezet, waarmee het totale aanbod te koop staande huizen verder krimpt. Daarbij was sprake van minder bestaande huizen en nieuwbouwwoningen die in de verkoop gingen.

Uitstel nieuwbouw door stikstof en PFAS

Bij de nieuwbouw kan de problematiek rond stikstof en PFAS een rol spelen, denkt de NVM. Door de regelgeving worden bouwers beperkt in hun mogelijkheden en worden projecten opgeschoven.

De gemiddelde prijs van een verkochte nieuwbouwwoning nam in een jaar tijd met 10 procent toe tot 388.000 euro. Door de stijgende prijzen staan nieuwbouwwoningen ook langer te koop. De NVM waarschuwde eerder al dat nieuwbouw onbetaalbaar dreigt te worden.

De NVM zegt dat er steeds minder keuze is op de woningmarkt voor 'Jan Modaal'. Volgens de vereniging kon een gemiddelde potentiële koper in het afgelopen kwartaal kiezen uit 2,8 woningen, terwijl dit een jaar eerder nog 3,6 was. Die zogenoemde krapte-indicator van de NVM zakte daarmee naar het laagste niveau sinds 2000. Voor kopers met een beperkter budget is de keuze in grote delen van het land zelfs minder dan twee woningen.

NVM-voorzitter Onno Hoes stelt dat inmiddels sprake is van woningnood. Door het beperkte aanbod worden de prijzen aangejaagd, waardoor steeds meer mensen boven de vraagprijs gaan bieden van woningen die wel beschikbaar zijn. De vraagprijs van een gemiddeld te koop staande woning is inmiddels 454.000 euro, een toename van bijna 9 procent.

"De koopwoningmarkt zal in het komende jaar door deze vicieuze cirkel voor steeds minder mensen toegankelijk zijn. Nu zien we al dat koopstarters steeds verder in de knel komen. Niet alleen is het aanbod voor de groep kopers met ongeveer anderhalf keer een modaal inkomen heel beperkt, maar voor hen is de drempel voor een financiering ook heel hoog", aldus Hoes. Ongeveer de helft van de NVM-makelaars denkt dat in 2020 het aantal transacties zal dalen.

LEES OOK: Zware klap op de huizenmarkt kan de economische groei in Nederland wegvagen