Nederland heeft er na Max Verstappen en Dafne Schippers op sportgebied een absolute wereldster bij.

In 2017 won Tom Dumoulin honderdste editie van de Ronde van Italië. Hij was pas de derde Nederlandse man die in de geschiedenis een grote wielerronde op zijn naam schreef. Dumoulin werd ook nog eens Nederlands en wereldkampioen tijdrijden.

Op het oog lijkt Dumoulin een rustige en bescheiden jongen. Dat beaamt oud-ploeggenoot Daan Olivier in het NRC. “Nooit plaatste hij zich boven de jongere gasten. Aan hiërarchie doet hij niet.”

Ondanks zijn bescheidenheid is Dumoulin niet op zijn mond gevallen. Als dingen hem niet bevallen kan hij in het heetst van de strijd harde uitspraken doen.

Wielerprof worden stond tot na zijn middelbare school helemaal niet op de planning, hij wilde geneeskunde studeren. Toen hij werd uitgeloot besloot hij toch zijn zinnen te zetten op een professionele wielercarrière.

Een fotoreportage maken van het leven van zo’n een bekende sporter is meestal niet moeilijk, vaak delen succesvolle sporters hun leven met de wereld via sociale media. Dat is anders bij Dumoulin.

De sporter is kennelijk wars van sterallures. Ook zijn familie houdt hij buiten de publiciteit. Wel heeft Dumoulin een Twitteraccount, de meeste dingen die hij daarop plaatst zijn sportgerelateerd.

Lees ook op Business Insider

Om een indruk te krijgen van de nog jonge wielercarrière van Tom Dumoulin en een heel klein beetje inzicht te geven in zijn leven buiten het wielrennen maakte Business Insider een reeks van belangrijke momenten in zijn sportleven.


De wielerwereld maakt in 2010 voor het eerst kennis met Dumoulin. Hij wordt vijfde in de individuele tijdrit bij de Nederlandse beloftekampioenschappen. In dit jaar wordt hij tijdens het wielergala uitgeroepen tot talent van het jaar in Nederland.

Foto: ANP


Een oude basisschoolleraar over Dumoulin: hij vond het fietsen op school niet zo leuk, het ging zo langzaam. Hij was hetzelfde als wat je nu ziet, een rustige en bescheiden jongen, maar had wel al een sterke wil.


Die sterke wil betaalt uit. In 2014 mag hij zich wielrenner van het jaar in Nederland noemen. Ook in 2015 en 2016 nam hij deze prijs in ontvangst.

Foto: ANP


Hij wint in 2014 de individuele tijdrit bij de Nederlandse kampioenschappen. Bij elke tijdrit die hij dat jaar zal rijden draagt hij deze speciale outfit met de Nederlandse vlag. Ook eindigt hij dit jaar eerste in de individuele tijdrit in de Eneco Tour.


In 2015 is Dumoulin een aantal dagen de leider van het klassement in de Ronde van Spanje. Op de foto staat hij op het podium nadat hij de zeventiende etappe heeft gewonnen. Even lijkt het er op dat hij de Vuelta gaat winnen, in de voorlaatste rit krijgt hij echter last van zijn darmen, hij verliest zijn koppositie en wordt uiteindelijk zesde. Hij wordt door het peloton uitgeroepen tot strijdlustigste renner van de koers.

Foto: ANP


Dumoulin verovert zilver op de olympische tijdrit in Brazilië, 2016. Hier wordt hij gehuldigd in het Holland Heineken House. Verder wint hij dit jaar de individuele tijdrit in de Giro d’Italia en twee etappes in de Tour de France.

Foto: ANP


Dan het grote hoogtepunt. In 2017 wint Dumoulin de Ronde van Italië. Hij is na Joop Zoetemelk en Jan Jansen de derde Nederlandse man die een grote wielerronde op zijn naam schrijft. Tijdens deze Giro won hij de eerste individuele tijdrit en de veertiende etappe.


Twee dagen na zijn overwinning is Tom Dumoulin weer thuis, een klein dorpje net buiten Maastricht. Hier samen met zijn hond in de tuin. Vlak na zijn overwinning kijkt hij al uit naar zijn tuin. “Ik ben blij als ik morgen in de tuin zit om even lekker tot rust te komen, daar heb ik wel heel erg behoefte aan.”


Drie dagen na zijn eindzege wordt hij gehuldigd in zijn geboorteplaats Maastricht. Ruim 10.000 mensen komen samen op de Markt om hun held toe te juichen.


Dumoulin heeft een relatie met Thanee van Hulst, naar verluidt al sinds 2011. Hier omhelst hij haar vlak nadat hij de Giro heeft gewonnen. Afgezien van sportgala’s zijn de twee eigenlijk nauwelijks op de rode loper te bewonderen.


Hier is hij in gesprek met Frank Evenblij over het nieuwe wielrennen, wattage trappen. ” Het is eigenlijk een beetje “nerderig”, maar een nerd heeft ook heel veel plezier van z’n wiskunde.” De rust en het ogenschijnlijke gemak waarmee hij dingen uitlegt, zodat het voor iedereen volstrekt helder is hoe het tijdrijden werkt maken hem tot een atypische renner in het peloton.


Dumoulin kroonde zich in 2017 ook tot wereldkampioen op de individuele tijdrit bij de mannen. Hij was bijna een minuuut sneller dan de nummer 2, Primož Roglič.


2019 blijkt een minder succesvol jaar voor Dumoulin vanwege blessureleed. Hij moet afhaken bij de Giro door een knieblessure en mist ook de Ronde van Frankrijk. In augustus maakt de Limburger een overstap van het team van Sunweb naar Jumbo-Visma. Dumoulin is klaar voor een nieuwe uitdaging.