• Mathieu van der Poel is tijdens de mountainbikerace op de Olympische Spelen hard gevallen.
  • De Nederlander landde bij een sprong op zijn voorwiel, vloog over zijn stuur en moest later de strijd staken.
  • Van der Poel dacht dat er bij de sprong een houten plank lag, maar die was voor de wedstrijd weggehaald.

Mathieu van der Poel is in de eerste ronde van de olympische race mountainbiken gevallen. De Nederlandse favoriet kwam op zijn rug terecht en het duurde even voordat hij weer op de fiets stapte.

Bekijk het moment hieronder terug:

Van der Poel had behoorlijk wat pijn:

Mathieu van der Poel heeft pijn na zijn crash. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen
Mathieu van der Poel heeft pijn na zijn crash. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Van der Poel vervolgde de wedstrijd, maar lag ongeveer een minuut achter. Na een uur stapte hij alsnog af. Hij had last van zijn heup en ging ter controle naar het ziekenhuis. Uit scans bleek dat hij niets heeft gebroken.

Mathieu van der Poel is afgestapt. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen
Mathieu van der Poel is afgestapt. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

De vraag hoe de val van Van der Poel had kunnen gebeuren is ontaard in een soort 'plankjesgate'.

Tijdens de trainingen lag er achter het punt waar de fiets los van de grond komt een plankje waar je op belandt als je niet ver genoeg springt. De suggestie ging rond dat Van der Poel daarop had gerekend. "Maar er is uitgebreid over gesproken dat dat tijdens de wedstrijd niet zo zou zijn", vertelde bondscoach Gerben de Knegt na afloop.

"Misschien is het een beetje vervelend om te zeggen, maar we hebben er over gepraat", gaf Milan Vader, de andere Nederlandse deelnemer aan. "Mathieu zei tegen mij: iedereen springt bij die drop. Ik vroeg: doe jij dat niet dan? Nee, ik rol van dat plankje af, zei hij. Toen heb ik hem nog verteld dat dat bij het testevent ook weg was."

Vader reed voor Van der Poel. "Ik zag dat het plankje weg was en dacht nog, als hij maar niet rolt. Een paar seconden later hoorde ik publiek schreeuwen. Ik wist meteen hoe laat het was. Dat springen hoort gewoon bij het mountainbiken. Dat zijn de 'basics'. Ik ging ervan uit dat hij dat wel wist."

Van der Poel reageerde via Twitter. "Ik was niet op de hoogte, die plank lag er tijdens de verkenning wel. Enkel meegekregen dat hij op het testevent was weggehaald."

Pidcock pakt goud

Van der Poel hoopte maandag de prestatie te evenaren van Bart Brentjens, die in 1996 de eerste olympisch kampioen mountainbiken werd. Over drie jaar op de Olympische Spelen van Parijs zal Van der Poel ook op de mountainbike uitkomen.

"Zoals het er nu naar uitziet ga ik in Parijs weer voor de mountainbike", zei Van der Poel afgelopen weekend. "Dat kun je zoals het programma van de Olympische Spelen nu is niet combineren met de wegwedstrijd. Als dat wel mogelijk is zou ik zeker overwegen beide te doen."

De strijd om de medailles werd met overmacht in zijn voordeel beslist door Thomas Pidcock. De pas 21-jarige Brit, net als Van der Poel ook actief als veldrijder en wegrenner, kwam alleen aan. Achter hem pakte de Zwitser Mathias Flückiger zilver. Het brons ging naar de Spanjaard David Valero Serrano.

Vader werd tiende.

Lees meer over de Olympische Spelen van Tokio: