• Zuid-Korea heeft een apart voedselprogramma voor de eigen Olympische atleten en afgevaardigden.
  • Het land is bezorgd dat zijn atleten besmet voedsel krijgen uit Fukushima, dat in 2011 te maken kreeg met een nucleaire ramp.
  • Het besluit krijgt online veel kritiek van de Japanse bevolking, een politicus zegt dat Zuid-Korea op de harten trapt van de inwoners van Fukushima.

Zuid-Korea heeft een eigen voedselvoorziening geregeld voor zijn atleten en afgevaardigden die naar de Olympische Spelen in Tokio gaan vanwege angst voor besmetting met radioactiviteit, zo meldt het Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap. Zuid-Korea is bang dat zijn mensen mogelijk voedsel of ingrediënten binnenkrijgen die afkomstig zijn uit de regio Fukushima. Dat kreeg in 2011 te maken met een een nucleaire ramp na een tsunami.

Volgens de Japanse autoriteiten is voedsel dat bereid is met ingrediënten uit die streek veilig, maar het Koreaanse Olympische Comité zei vorig jaar al dat het toch eigen ingrediënten zal meenemen en dat het voedsel met geigertellers zal meten op straling.

En het blijft niet bij woorden alleen: Zuid-Korea heeft al 14 koks naar Japan gestuurd om dagelijks 420 maaltijden te bereiden en ook heeft het ingrediënten als Koreaanse augurken ingevoerd, schrijft The Japan Times.

Zoals beloofd heeft Zuid-Korea zich ook voorgenomen om Japans voedsel en ingrediënten op straling te controleren, schrijft The Japan Times.

Parlementslid Masahisa Sato van de Liberale Democratische Partij zei tegen de Japanse krant Yomiuri Shimbun dat Zuid-Korea met zijn voedselprogramma "de harten van de inwoners van Fukushima vertrapt."

Online noemen Japanners het besluit "teleurstellend" en "onaangenaam".

Zorgen over goede naam Japanse landbouwproducten

Directeur Tomohisa Ishikawa van onderzoeksinstituut Japan Research Institute is bezorgd dat Zuid-Korea de goede naam van Japanse landbouwproducten beschadigt.

"Boeren in Fukushima doen veel moeite om hun producten veilig te houden en moeten daarom hun stem laten horen. In werkelijkheid maken we hoogstaande kwaliteitsproducten," schrijft hij.

Hoofdredacteur Shinichi Hen van het Japanse magazine Korea Report noemt de ontwikkelingen "onaangenaam", niet alleen voor Fukushima, maar voor heel Japan.

Japans Olympische sores met Zuid-Korea gaan overigens veel verder dan voedsel alleen: het Zuid-Koreaanse team werd onlangs gevraagd vlaggen van hun balkons te verwijderen die verwijzen naar het conflictueuze verleden met buurland Japan, schrijft Reuters.

LEES OOK: Japan laat helemaal geen toeschouwers toe bij de Olympische Spelen – er was in eerste instantie gerekend op bijna €700 miljoen aan kaartverkoop