Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil internationaal overleg over extreem hoge Amerikaanse boetes voor Europese banken. Hij zei dat vrijdag in verband met een dreigende Amerikaanse miljardenboete voor de belangrijke Duitse bank Deutsche Bank.

Het Internationaal Monetair Fonds zou het op de agenda moeten zetten, aldus Dijsselbloem. Hij vreest dat de boete voor Deutsche Bank een serieus probleem kan vormen. Amerikaanse boetes kunnen zo hoog uitvallen dat het voor banken bijna onmogelijk wordt zichzelf te versterken.

Het maakt het herstel van de Europese banken na de kredietcrisis heel moeilijk, terwijl dat herstel zo nodig is voor de economie, zegt Dijsselbloem. Hij zegt zich grote zorgen te maken over de boete. Het is deels geld van Europese rekeninghouders en beleggers dat verdwijnt naar de Amerikaanse overheid.

Deutsche Bank is een van de belangrijkste banken ter wereld, maar staat zwaar onder druk door dreigende miljardenboetes en een reeks onopgeloste problemen uit het verleden. De zorgen over de kapitaalpositie van de bank namen afgelopen weken sterk toe, nadat Amerikaanse autoriteiten een boete van 14 miljard dollar voorstelden om verdere vervolging voor misstanden rond de verkoop van hypotheken in de VS af te kopen.

De bank wees die schikking af, maar zal naar verwachting toch stevig in de buidel moeten tasten. Daarnaast lopen er nog onderzoeken naar onder meer manipulatie van wisselkoersen en grondstofprijzen door de bank, die zijn buffers toch al moet versterken om aan strengere eisen te kunnen voldoen.

Het bedrag van 14 miljard dollar zou volgens Dijsselbloem buitenproportioneel en echt schadelijk zijn. Daar is als bank bijna niet tegen op te boksen, omdat de bank dan tegen hogere kosten nieuw kapitaal moet aantrekken. Het bedreigt de financiële stabiliteit, aldus de minister.

Hij benadrukt dat Deutsche Bank ook zelf orde op zaken moet stellen, "en daar zijn ze ook mee bezig".

Het aandeel Deutsche Bank noteerde vrijdag rond 16.00 uur 0,2 procent in de min, na een openingsverlies van circa 8 procent.

LEES OOK: 4 opties wat te doen met Deutsche Bank – en waarom ze geen van alle werken