Een parasiet die in kattenpoep voorkomt, kan ervoor zorgen dat mensen sneller een eigen bedrijf beginnen.

Volgens een onderzoek dat afgelopen maand werd gepubliceerd, nemen mensen die met de parasiet Toxoplasma gondii zijn besmet makkelijker risico’s – ook op zakelijk vlak.

Mensen kunnen besmet raken met de eencellige parasiet door de kattenbak te verschonen, te tuinieren of rauw en besmet vlees te eten.

In Nederland is een kwart van de mensen besmet, maar in de meeste gevallen hebben ze dat niet door. Je wordt er namelijk maar zelden ziek van.

Voor zwangere vrouwen is de parasiet wel gevaarlijk. Het is de reden dat ze geen rauw vlees mogen eten, want een besmetting kan tot een miskraam leiden.

Er wordt al langer vermoed dat de parasiet het gedrag van mensen kan veranderen. Zo zijn mensen die besmet zijn vaker betrokken bij auto-ongelukken. Onderzoekers wijten dat aan een vertraagde reactiesnelheid. Maar mensen met toxoplasmose, de infectieziekte die de parasiet veroorzaakt, zouden ook meer drugs gebruiken en vaker zelfmoord plegen.

Besmette ondernemers

En ondernemen dus, blijkt uit het onderzoek van de Universiteit van Colorado. De onderzoekers testten net geen 1.500 studenten op de aanwezigheid van antistoffen voor toxoplasmose in hun speeksel.

De uitkomst was opmerkelijk: van de volledige groep bleek 22 procent van de studenten besmet, maar van de studenten die voor de richting economie hadden gekozen, bezat 31 procent antistoffen.

Nog opmerkelijker: de kans dat studenten zich specialiseerden in management & ondernemen, de meest risicovolle tak van de faculteit, was 1,7 keer zo groot onder proefpersonen met toxoplasmose.

De wetenschappers trokken ook naar een conferentie over ondernemerschap, waar ze bijna 200 mensen testten op de aanwezigheid van antistoffen tegen de parasiet. Mensen die besmet waren, zeiden 1,8 keer zo vaak dat ze een eigen bedrijf hadden opgericht dan mensen die nooit besmet waren geweest.

Daarnaast verzamelden de onderzoekers data uit 42 landen. Ze bekeken hoe groot het deel van de bevolking was dat besmet was met toxoplasmose en hoeveel mensen er ondernemingen oprichtten. Ze ontdekten dat er een positieve correlatie was tussen het aandeel besmette mensen en de ondernemersactiviteit in de landen.

Tegelijkertijd was er een negatieve correlatie tussen het aandeel besmette mensen en het percentage mensen dat zei nooit een onderneming te willen starten omdat ze bang waren om te falen.

Kanttekeningen bij het onderzoek

Het is nog wel belangrijk om een kanttekening te plaatsen: het onderzoek laat een correlatie zien, maar nog geen verband. Hoe het komt dat besmette mensen vaker willen ondernemen, is onduidelijk. Het zou zo kunnen zijn dat mensen die van ondernemen houden, om een onduidelijke reden ook meer van katten houden en dus vaker besmet zijn met de parasiet.

Er zou nog een andere verklaring kunnen zijn. Microbioloog Titia Kortbeek zegt tegen NRC dat het aandeel besmette mensen toeneemt met de leeftijd. Dus als de mensen die voor de richting ondernemen kiezen gemiddeld ouder zijn, is het logisch dat er ook meer besmette mensen tussen zitten.

Ook is voor een groot deel nog onduidelijk hoe het kan dat de parasiet zo'n groot effect heeft op het gedrag van mensen. In 2012 zei een onderzoeker tegen de Amerikaanse publieke omroep NPR dat de parasiet waarschijnlijk invloed heeft op de prefrontale cortex van mensen.

"Dat gebied van je hersenen is als een rem. Het lijkt erop dat de parasiet ervoor zorgt dat je minder goed kunt remmen."

LEES OOK: Hoe erg is het als je je handen niet wast na het toiletbezoek? Dit zeggen wetenschappers