De Duitse minister van Verkeer, Alexander Dobrindt, probeert haast te maken met de invoering van tolheffing voor personenauto’s.

Zijn ministerie heeft dinsdagavond laten weten dat de minister naar Brussel gaat om de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker te vragen op te schieten.

De EU meent dat de wet die de tolheffing mogelijk maakt in strijd is met Europees recht omdat het buitenlanders discrimineert. Duitse automobilisten moeten namelijk een jaarvignet aanschaffen, maar worden volledig gecompenseerd via een verlaging van de wegenbelasting.

Gedurende de onenigheid met Brussel wordt de tol nog niet ingevoerd. Na een lange en moeizame politieke strijd heeft Dobrindt het voor elkaar gekregen dat de Duitse wetgevers ermee hebben ingestemd.

Maar er was tot in eigen christendemocratische gelederen veel scepsis over zijn plan. Ook in het buitenland, zoals in Nederland en Oostenrijk, is veel verzet gerezen.

Drie tarieven

Dobrindt wilde de tol dit jaar gaan heffen. Daarmee wil Duitsland buitenlandse automobilisten laten betalen voor het gebruik van snelwegen. Volgens de plannen komen er drie tarieven voor een vignet van tien dagen. Voor de schoonste auto’s moeten buitenlandse automobilisten 5 euro neertellen voor zo’n vignet. Er komt een middentarief van 10 euro en de zwaarste vervuilers gaan 15 euro voor tien dagen betalen.

Volgend jaar zijn er parlementsverkiezingen in Duitsland en het is niet duidelijk of Dobrindts impopulaire plan die overleeft.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl