Wie zelf vermogen opbouwt om wat extra pensioen voor later op te bouwen, moet ook rekening houden met de inflatie. Op lange termijn kan de inflatie namelijk zwaar inhakken op de waarde van uitkeringen die je aan jezelf wilt doen.

De tijden van extreme inflatie, zoals tijdens de energiecrisis van 2022, lijken weer even voorbij. Prijzen stijgen een stuk minder hard, maar dat wil niet zeggen dat de inflatie terug is bij het niveau van zo’n 2 procent dat de afgelopen decennia normaal was.

Als je kijkt naar de inflatie-ontwikkeling sinds 2020 in Nederland en de verwachte inflatie voor dit jaar en 2025, dan ziet het plaatje er als volgt uit.

Voor dit jaar en 2025 verwacht het Centraal Planbureau een inflatie van iets minder dan 3 procent op jaarbasis. Dat lijkt laag vergeleken met de inflatiepiek van 2022, maar ook een inflatie van bijna 3 procent is nog fors hoger dan het langjarige gemiddelde.

Vermogen opbouwen voor extra pensioen: hoe waardevast is je uitkering?

Hoe verraderlijk de inflatie kan zijn voor je pensioen, laten we zien aan de hand van een voorbeeld. Stel dat je met sparen en beleggen een vermogen wilt opbouwen om jezelf later 1.000 euro per maand uit te keren. Hiermee heb je een extraatje bovenop de AOW-uitkering op het moment dat je met pensioen bent.

Je hanteert daarbij de volgende uitgangspunten: je bouwt het vermogen in 25 jaar op tegen gemiddeld 6 procent rendement per jaar. Vervolgens verwacht je dat het vermogen een rendement van 4 procent per jaar oplevert in de jaren dat je met pensioen bent.

De uitkering van 1.000 euro per maand komt neer op 12.000 per jaar. Je hebt dan 300.000 euro aan vermogen nodig, als je jezelf bij een rendement van 4 procent per jaar telkens 12.000 euro per jaar wilt uitkeren.

Maar...dat is over 25 jaar. In de tussentijd zijn de prijzen gestegen, dus als je bij pensionering dezelfde koopkracht wilt hebben die 1.000 euro nu heeft, moet je jezelf eigenlijk meer dan 1.000 euro per maand kunnen uitkeren.

Stel nu dat je uitgaat van gemiddeld 2 procent inflatie per jaar. Je kunt dan uitrekenen dat een uitkering van 1.641 euro per maand over 25 jaar dezelfde koopkracht heeft als een uitkering van 1.000 euro nu.

Op jaarbasis gaat het dan om een uitkering van 19.692 euro. Als je nog steeds uitgaat van 4 procent rendement op het vermogen, moet je een kapitaal hebben van ruim 492.000 euro! Dit is dus in het scenario van een redelijk stabiele inflatie op de lange termijn.

Extra inflatie tast waarde van uitkering voor je pensioen aan

Stel nu dat er in de 25 jaar waarin je het vermogen opbouwt, een periode zit van bijvoorbeeld tien jaar waarin de inflatie niet 2 procent per jaar, maar 3 procent per jaar bedraagt. In dat geval is de totale prijsstijging na 25 jaar zodanig dat je een uitkering van 1.809 euro per maand nodig hebt, om een gelijke koopkracht te houden met 1.000 euro nu.

Met 1.809 euro per maand heb je op jaarbasis een uitkering van 21.708 euro. Op grond van de regel van 4 procent rendement betekent dit dat je een vermogen van bijna 543.000 euro nodig hebt!

In de onderstaande tabel hebben we dit samengevat:

Wellicht vraag je je af hoeveel je per maand zou moeten beleggen in 25 jaar om bij de hierboven genoemde drie vermogens uit te komen? Dat kun je met deze tool van berekenhet.nl nagaan.

Als je bijvoorbeeld uitgaat van 6 procent rendement per jaar in de opbouwfase, komt dit op het volgende neer.

Te zien is dat om 300.000 euro vermogen op te bouwen in 25 jaar tegen 6 procent per jaar, een inleg van ongeveer 445 euro per maand nodig is.

Als je echter ruim 492.000 euro nodig hebt, dan moet de maandelijkse inleg naar 725 euro. Dat is dus liefst 280 euro per maand meer. En is het doelvermogen bijna 543.000 euro, dan moet er nog 75 euro per maand extra opzij en gaat het om 800 euro per maand.

Dit zijn best forse bedragen die duidelijk maken dat de inflatie op de lange termijn een factor is waar je met je financiële planning serieus rekening mee moet houden.

LEES OOK: Blijven werken naast AOW en pensioen: dit houd je per maand netto extra over, als je 12 uur per week betaald krijgt