Politici  die zich gedragen als fusie- en overnameadviseurs. Dat beeld kwam woensdag naar boven bij het debat over de toekomst van de postsector.

Als PostNL en Sandd willen samenwerken om de krimp van de postmarkt het hoofd te bieden, dan kunnen zij waarschijnlijk rekenen op brede steun in politiek Den Haag.

Verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken sluit niet uit dat zij daarvoor zelfs gebruikmaakt van haar bevoegdheid om een eventueel verbod van toezichthouder ACM terug te draaien.

Dat liet de bewindsvrouw woensdag weten tijdens een debat in de Tweede Kamer over de toekomst van de postbezorging. Eerder dit jaar zei Keijzer al dat consolidatie de beste oplossing is voor het tanende aanbod aan brievenpost, waardoor postbezorgers met steeds legere tassen de straat opgaan.

Fusie PostNL en Sandd

De Tweede Kamer maakt zich al langer zorgen over die ontwikkeling. Veel fracties vrezen dat daardoor postbezorgers hun arbeidsvoorwaarden alleen maar verder zien verslechteren, terwijl postzegels duurder worden en de dienstverlening nog verder wordt uitgekleed.

In het debat tekende zich dan ook een ruime meerderheid af die samenwerking of zelfs een fusie tussen PostNL en Sandd zou toejuichen.

In juni had Keijzer al aangegeven dat postbedrijven meer ruimte moesten krijgen om samen te werken. Bovendien zou het mogelijk moeten worden dat brieven meegaan met pakketbezorgers of andere bezorgdiensten.

PostNL en Sandd, de twee grootste partijen op de postmarkt, hadden eerder al openlijk gepleit voor consolidatie. De fusiedeal moet nog wel worden beklonken.

Op de Amsterdamse beurs ging PostNL donderdag aan kop bij de middelgrote fondsen met een plus van 2,5 procent. De brede steun in politiek Den Haag voor een fusie met branchegenoot Sandd is volgens analisten van KBC Securities positief voor PostNL.