Zowel Kantar TNS (het voormalige TNS Nipo) als Peil.nl van Maurice de Hond maken de huidige crisis bij de Partij van de Arbeid goed zichtbaar.

Waar de PvdA nu nog 38 zetels heeft in de Kamer, kan het volgens Kantar nu rekenen op 7 virtuele zetels. Volgens De Hond komen de sociaal-democraten uit op ongeveer 9 zetels.

Peilingen zijn natuurlijk maar peilingen, zoals het afgelopen jaar een aantal keer goed duidelijk werd.

Maar wat in ieder geval wel af te lezen is, is dat er niet gauw genoeg besloten kan worden wie de lijsttrekker wordt van de sociaal-democraten. Waar de meeste partijen al rustig zijn begonnen aan hun campagne, wordt 9 december pas bekendgemaakt wie de kar gaat trekken bij de PvdA: Lodewijk Asscher of Diederik Samsom.

Strijd tussen VVD en PVV

Wat ook duidelijk naar voren komt in beide peilingen, is dat de PVV het momenteel goed doet. De partij kon de afgelopen maand volgens beide peilers, afhankelijk van de week, rekenen op tussen de 25 en 35 virtuele zetels. De VVD is in de jongste peilingen de tweede partij, maar heeft de afgelopen tijd ook wel eens boven de PVV gestaan.

Maurice de Hond concludeert dan ook dat de VVD en de PVV voorsorteren op een tweestrijd. Bij de vorige verkiezingen leidde zo'n tweestrijd - toen tussen de VVD en de PvdA - tot zetelwinst voor die twee partijen. "Of er een of meer anderen zich nog met die tweestrijd gaan bemoeien hangt mede af van de uitslag van de lijsttrekkersverkiezing bij de PvdA", aldus De Hond.

Volgens Kantar is Asscher de populairste kandidaat van de twee:

"Lodewijk Asscher wordt vaak ‘een frisse wind’ genoemd. Ook wordt ‘zijn reputatie als bestuurder’ aangehaald: 'Asscher mag dan geklungeld hebben met de arbeidswetten, hij is in ieder geval geen technocraat.' Wel vragen sommige mensen zich af of Asscher ‘behalve bestuurder ook politicus’ is."

De peilingen van Kantar:

kantaer

De peilingen van Maurice de Hond:

peil

LEES OOK: Ouderen zijn niet zielig: ChristenUnie en MAX maken misbruik van electoraal gewicht van 65-plussers