De Britse premier David Cameron treedt over enkele maanden af. De premier trok zijn conclusies uit de nederlaag die hij leed in het referendum over een vertrek van zijn land uit de Europese Unie.

Cameron sprak vrijdagochtend de Britse bevolking toe en kondigde zijn aftreden aan. Zijn Conservatieve Partij moet in oktober op een congres een nieuwe premier aanwijzen, zei hij.

Hij zal het land tot die tijd door de roerige tijden loodsen die door de keuze van de Britten voor een Brexit zijn aangebroken. Die stabiliteit is volgens Cameron in het staatsbelang.

Cameron voerde hartstochtelijk campagne voor een langer verblijf van Groot-Brittannië in de EU, maar dat was tevergeefs.

Het Verenigd Koninkrijk maakt zich op voor een zware politieke crisis. Het Brexit-kamp heeft gewonnen, maar de regerende Conservatieve partij is intern zwaar verdeeld. Vragen die zullen opduiken zijn of er nieuwe verkiezingen moeten komen en wie de onderhandelingen over het vertrek uit de EU namens het VK moet gaan voeren.

UKIP's Farage trapt naar Labour, met opmerking over vermoorde parlementariër

De nationalistische UKIP-partij, prominent voorstander van de Brexit, gooide vrijdag in de vroege ochtend olie op het politieke vuur door de Labour-partij te schofferen.

De overwinningsrede van Nigel Farage, de voorman van de Britse anti-EU-partij UKIP, werd donderdagnacht her en der namelijk met verontwaardiging ontvangen. Farage zou met zijn opmerking dat het brexitkamp ,,heeft gewonnen zonder een schot te lossen'' op onsmakelijke wijze hebben verwezen naar de moord op Lagerhuislid en pleitbezorger van de EU Jo Cox, lid van de Labourpartij.

Farage sprak zijn aanhang toe toen het 'Leave'-kamp op winst stond, maar nog niet zeker was van de overwinning. Hij riep de dag van het referendum over het Britse lidmaatschap van de EU vast uit tot onafhankelijkheidsdag en vroeg alvast om het aftreden van premier David Cameron. Die winst heeft Farage al snel binnen.

Schotse leider: wij hebben voor EU gekozen

De leider van de Schotse nationalistische partij sorteert intussen alvast voor op een breuk met het Verenigd Koninkrijk, nu het Brexit-kamp in Engeland heeft gewonnen. Schotland koos in meerderheid vóór het EU-lidmaatschap.

Nicola Sturgeon, de eerste minister van Schotland en aanvoerder van Schotse Nationale Partij, was vrijdag meteen duidelijk: het Brexit-kamp heeft het Britse EU-referendum gewonnen, maar Schotland heeft in meerderheid voor behoud van het EU-lidmaatschap gestemd.

Een herhaling van het referendum over de Schotse onafhankelijkheid is hiermee niet ondenkbaar. Daarmee zou het Verenigd Koninkrijk uiteen vallen. Sturgeon zal wel willen afwachten of peilingen in Schotland op stevige steun voor onafhankelijkheid wijzen.

EU-president Tusk: voorbereid op negatief scenario

EU-president Donald Tusk noemt het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU ,,ernstig en politiek dramatisch", maar riep vrijdagochtend in Brussel op niet hysterisch te reageren. ,,We zijn voorbereid op dit negatieve scenario."

Hij sprak van een ,,historisch moment met veel consequenties, die op geen enkele manier zijn te overzien, vooral voor het Verenigd Koninkrijk''. ,,Maar ik verzeker u dat er geen juridisch vacuüm ontstaat.'' Het EU-recht blijft van kracht in het Verenigd Koninkrijk tot de Britten de unie hebben verlaten, aldus Tusk. ,,Alle procedures voor de uittreding uit de EU zijn duidelijk en vastgelegd in de verdragen.''

De afgelopen jaren waren de moeilijkste in de geschiedenis van de EU, ging Tusk verder. ,,Maar ik zal altijd herinneren wat mijn vader mij altijd vertelde: wat je niet doodmaakt, maakt je sterker.''

Tijdens de top van regeringsleiders, volgende week in Brussel, gaan de landen reflecteren over hoe het verder moet met de EU. De leiders van de 27 overige EU-landen zijn vastbesloten de eenheid te behouden, aldus Tusk.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl