Brexit-minister Dominic Raab probeert een deel van het Britse kabinet te overtuigen van een no deal-Brexit. Dat zou volgens hem beter zijn dan een overeenkomst waarbij het Verenigd Koninkrijk te veel moet toegeven aan de eisen van de Europese Unie.

Het idee is dat een groep ministers bij premier Theresa May aangeeft dat de door de Europese Unie aangeboden deal onacceptabel is. May zou voor een no deal-Brexit moeten kiezen als Brussel niet meer concessies doet, zo berichtte Buzzfeed.

De Europese Unie heeft voorgesteld Noord-Ierland binnen de douane-unie en de interne markt te houden als ‘backstop’, de overgangsregeling tussen 2019 en een definitieve Brexit-overeenkomst in 2020. Maar hier zijn de partijen het al gruwelijk over oneens.

De ministers waarmee Raab heeft gepraat, zullen er bij May op aandringen dat de Europese Unie het ‘Noord-Ierland-only-voorstel’ laat vallen. Daarbij zou de overeenkomst een clausule moeten bevatten die het voor het Verenigd Koninkrijk mogelijk maakt een douaneregeling eenzijdig op te zeggen, zónder toestemming van de EU.

Risico van no deal-Brexit

Dat een groepje ministers op deze manier van zich laat horen, vergroot de kans op een no deal-Brexit aanzienlijk. Het betekent nog meer hoofdpijn voor May, die de ruimte om een deal in Brussel te sluiten, ziet slinken.

Zonder het groepje ‘no dealers’ was het ook al moeilijk om tot een overeenkomst te komen die de goedkeuring draagt van het het voltallige Britse kabinet en het Britse parlement.

Tegelijkertijd hebben verschillende EU-ambtenaren erop gehamerd niet te willen toegeven aan de eisen van de door hun voorgestelde ‘backstop’. Deze verzekeringsmaatregel moet ook voorkomen dat er een ‘harde grens’ tussen Ierland en Noord-Ierland komt. EU-onderhandelaars zien de noodregeling voor Ierland als een onlosmakelijk onderdeel van de echtscheidingsovereenkomst.

Lees ook op Business Insider

Brexit-minister Dominic Raab heeft eerder gezegd dat het VK gedwongen zou kunnen worden om zonder deal te vertrekken, maar dat werd toen gezien als onderhandelingstactiek.

Afgelopen week heeft Raab de daad bij het woord gevoegd en andere ministers ervan overtuigd dat een no deal-scenario beheersbaar is, meldde Buzzfeed.

May had er juist op gerekend dat haar ministers een deal zouden steunen, uit angst voor chaos bij een no deal-exit. Maar nu heeft een deel van de ploeg kennelijk besloten de harde no deal-lijn te volgen, in de veronderstelling dat May een overeenkomst nooit door het parlement krijgt.

“Het heeft geen enkele zin om een overeenkomst te steunen die wordt weggestemd in het parlement, de premier valt en chaos is daar”, zei een bron uit het kabinet tegen Buzzfeed.

Is een Brexit-deal van de baan?

Dominic Raab

Foto: Dominic Raab Jeff Overs/BBC via Getty Images)

De tekst voor de scheidingsovereenkomst is in grote lijnen af en ligt klaar voor May om dinsdag aan haar kabinet te presenteren, zo liet EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier maandag weten.

Maar de groeiende vastberadenheid onder pro-Brexit-ministers om zich te verzetten tegen elke oplossing die niet tegemoetkomt aan hun hun eisen, doet de kans op een akkoord aanzienlijk slinken.

LEES OOK: No-deal Brexit of toch een andere oplossing? Drie scenario’s voor het Britse pond