ANALYSE – Op 29 maart stapt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Er wordt intensief onderhandeld over de vorm van de Brexit, maar het is nog steeds volledig onduidelijk hoe dit vertrek eruit gaat zien.

Het is dan ook hoog tijd om de meest waarschijnlijke scenario’s op een rijtje te zetten en te kijken welke richting het Britse pond kan kiezen.

1. No deal: harde klappen voor het pond

Een vertrek zonder dat er goede afspraken gemaakt zijn – een zogeheten ‘no deal’-Brexit –  is het slechtst mogelijke scenario. In dit geval gaan de grenzen tussen de Europese Unie en het VK eind maart van de ene op de andere dag op slot voor mensen en goederen. Dat heeft een enorme impact op de Britse economie en het dagelijks leven.

Het gevaar bestaat bijvoorbeeld dat de gezondheidszorg te maken krijgt met medicijntekort en dat de schappen in de supermarkten leeg raken. Als de onderhandelaars het daadwerkelijk tot een Brexit zonder afspraken laten komen, krijgt het pond een enorme tik.

2.Harde Brexit: tijdelijke koersdruk

Bij een harde Brexit gaan de grenzen eveneens dicht, maar dat gebeurt een stuk minder abrupt dan bij een no deal. In dit geval hebben beide kampen eerst goede handelsafspraken gemaakt, die ook door het Britse parlement zijn goedgekeurd.

Omdat het VK de toegang verliest tot de interne markt van de Europese Unie, krijgen Britse bedrijven die zakendoen op het vasteland het lastiger. Bovendien bestaat het gevaar dat veel financiële instellingen verhuizen van Londen naar andere Europese steden.

De kans is heel groot dat tijdens de aanpassingsperiode de Britse economie in een dip komt, zodat het pond tijdelijk onder druk staat.

3. Dooronderhandelen: pond krabbelt wat op

Het grote struikelblok voor een harde Brexit is de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. De Europese Unie zet heel sterk in op het openhouden van deze grens. Aan de andere kant dreigt de Britse coalitie uit elkaar te spatten als premier Theresa May akkoord gaat met een regeling waarbij het land de binnengrens tussen Noord-Ierland en het hoofdeiland scherp moet controleren.

De oplossing? Vrolijk dooronderhandelen en de bestaande afspraken verlengen. Dit is tevens het meest aannemelijke scenario. Het VK blijft dan geld afdragen aan de EU en neemt de regels over, zonder dat het mag meepraten bij de besluitvorming.

Dat is behoorlijk pijnlijk en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson riep al dat het land in dit scenario een kolonie van de Europese Unie wordt. Met het oog op de belangrijkste alternatieven, is deze uitkomst echter de minst slechte optie.

Brexit: aftellen tot 29 maart 2019

Een zachte Brexit of een nieuw referendum zouden zelfs nog beter zijn, maar gelet op de politieke verhoudingen binnen de Conservatieve Partij van premier May mag hier voorlopig niet op gehoopt worden.

Toch zie je dat veel Nederlandse ondernemers nog geen maatregelen nemen en toch hopen dat de Brexit hen niet raakt. Een flitspeiling in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat zien dat slechts 18 procent van de bedrijven zich ‘in behoorlijke of zeer grote mate’ voorbereidt op de Brexit.

Hoewel Brexit-dag 29 maart snel dichterbij komt, is het nog niet te laat om de valutarisico’s in kaart te brengen en af te dekken met bijvoorbeeld een valutaoptie. Het voordeel van dit instrument is dat je je kunt beschermen tegen sterk uiteenlopende scenario’s. Voor een kleine (verzekerings)premie zijn ondernemers beschermd tegen een daling van het pond – hoe groot die terugval ook is.

Joost Derks is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties en/of beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.