De uiteindelijke hoogte van de Brexit-rekening kan wel eens fors hoger uitvallen dan de 45 miljard euro waar de Britse regering nu van uitgaat.

De EU heeft afgelopen jaar tientallen miljarden extra uitgegeven om aan alle betalingsverplichtingen en pensioenkosten te voldoen.

De Europese Rekenkamer stelt dat de jaarlijkse bijdrage van de lidstaten varieert, omdat die afhangt van veranderlijke verplichtingen en afspraken, meldt The Guardian.

De Britse regering houdt vast aan een Brexit-rekening van 39 miljard pond (zo’n 45 miljard euro) met jaarlijkse betalingen die doorlopen tot 2064. Maar EU-onderhandelaars hebben nooit een specifiek bedrag genoemd. Een betrouwbare bron binnen de EU schatte vorig jaar echter al dat het bedrag rond de 61 miljard euro uit zou komen.

De Britten zijn akkoord gegaan met het betalen van hun deel van de EU-rekeningen als onderdeel van de scheidingsregeling.

De bedragen zijn anders omdat ze afhangen van ingewikkelde berekeningen met tal van onzekere factoren, zoals de waarschijnlijkheid dat een EU-land niet kan voldoen aan de aflossingsverplichtingen van een lening en de levensverwachting van Brusselse diplomaten.

Nieuwe cijfers van de Europese Rekenkamer laten zien dat de EU grotere schulden en verplichtingen heeft, waar Groot-Brittannië zijn deel van zou moeten betalen na de Brexit. De betalingsverplichtingen bedroegen vorig jaar 267 miljard euro, tegen 239 miljard euro in 2016.

Zowel de pensioenbijdragen als de budgetgaranties van de EU stegen fors. Ook stegen de schulden sneller dan verwacht en die moeten van de Europese Rekenkamer onder controle worden gebracht.

Het uur U voor de Ierse grens

European Union's chief Brexit negotiator, Michel Barnier attends a media briefing with Britain's Secretary of State for Exiting the European Union, Dominic Raab, after a meeting at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium August 21, 2018. REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

Foto: EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en de Britse Brexit-minister Dominic Raab tijdens een ontmoeting in Brussel op 21 augustus 2018. Bron: Reuters / Francois Lenoir

Het nieuws over de waarschijnlijk hogere rekening komt op een cruciaal moment in de Brexit-onderhandelingen. The Telegraph meldt dat het laatste plan van Theresa May om het ingewikkelde Ierse grensprobleem op te lossen eruit bestaat dat heel Groot-Brittannië in de douane-unie blijft en Noord-Ierland de regels van de interne markt zal blijven volgen.

Het lidmaatschap van de douane-unie zal waarschijnlijk als tijdelijke maatregel worden verkocht, maar het is lang niet zeker dat May de Noord-Ierse DUP-partij en felle Brexiteers als Liam Fox zover kan krijgen haar plan te steunen. Zonder hun steun zal de overeenkomst sneuvelen in het parlement.

Ondanks de te verwachten weerstand laat het plan zien dat er wel enige vooruitgang wordt geboekt. Zo zou Dublin achter het compromis staan. Maar EU-lidstaten die een harde lijn hebben gekozen in de onderhandelingen, zoals Frankrijk, zullen het waarschijnlijk niet steunen.

LEES OOK: Waarom Boris Johnson de Conservatieven nooit zal leiden – en 4 andere lessen uit het partijcongres