Als een van de eersten in Nederland houdt Britt van Smeerdijk zich met haar bedrijf Booming Productions bezig met YouTube Channel Management.

Oftewel: het beheren van YouTube-kanalen voor bedrijven, onder andere voor NOC*NSF, Beachmasters, Heineken en Makro.

Haar missie? Bedrijven laten inzien dat ze zelf een eigen zender kunnen zijn met eigen videocontent. Niet zonder succes: afgelopen weekend werd ze uit meer dan 10.000 inzendingen gekozen tot Freelancer of the Year 2018.

Of ze altijd freelancer blijft, valt te betwijfelen. Van Smeerdijk: “Mijn ambitie is om van succesvolle zzp’er uit te groeien naar een andere ondernemingsvorm. Niet omdat ik het zzp’en niet leuk vind, maar omdat ik graag nog groter wil worden. Ik wil een bedrijf hebben dat alles op het gebied van online video kan faciliteren: van livestreams tot VR en van videomarketing tot video in allerlei soorten en maten.”

Business Insider vroeg de ondernemer naar de dilemma’s waar vrijwel alle freelancers mee kampen.

Je bent freelancer, 25 jaar... Denk jij al na over je pensioen?

"Ik zet elke maand een bedrag opzij voor mijn pensioen. Het is belangrijk om in het nu te leven, maar om wel aan later te denken. Mijn tip is: kijk goed wat bij jou past. Wil je sparen door middel van een pensioenfonds, of zet je toch liever zelf geld opzij?

"Als ik later genoeg geld heb, zou ik graag willen investeren in vastgoed. Dit is denk ik de beste vorm van pensioen die je maar kunt hebben. Vooral ook omdat mijn bitcoins op dit moment even niet zoveel meer waard zijn, haha."

Doe je je boekhouding zelf?

"Ik heb een boekhouder. Ik voer zelf mijn administratie wel in, maar hij regelt alle aangiften voor mij. Ik vind dit een heel fijne manier, omdat ik mij hierdoor meer kan focussen op wat ik écht leuk vind: video's maken en bedrijven helpen met hun videostrategie. Bovendien weet hij alle manieren om geld te besparen en dat is ook erg fijn. Dus als je het uit kunt besteden, doen!"

kv20180407-164039-2_preview

Heb je te maken met de Wet DBA?

"Het is wel een beetje abracadabra eerlijk gezegd, maar ik heb het één keer gebruikt omdat ik toen voor een langere periode voor een opdrachtgever werkte. Ik stuur wel altijd een opdrachtbevestiging naar mijn opdrachtgevers met afspraken over de opdracht en de duur van de opdracht."

Hoe ga je om met tarieven en het aannemen van klussen? 

"Ik heb een vast uurtarief en altijd voordat ik een opdracht aanneem, stel ik mijzelf drie vragen:

1. Is het iets wat ik nog nooit gedaan/gemaakt heb?

2. Betaalt het heel erg goed?

3. Creëert de opdracht eventueel nieuwe kansen voor mij of mijn bedrijf?

Als ik op geen enkele vraag 'ja' kan antwoorden, neem ik de opdracht sowieso niet aan. Als de opdrachtgever wil onderhandelen over mijn uurtarief, moet ik vraag 1 of 3 met een 'ja' kunnen beantwoorden, anders ga ik niet omlaag. Mijn advies is dan ook om jezelf de twee laatste vragen te stellen, dan weet je ook voor jezelf of je wel überhaupt omlaag wilt gaan."

Heb je een koophuis?

"Nee. Ik moet sowieso eerst drie jaar ondernemer zijn om in aanmerking te komen voor een hypotheek aangezien je een aantal jaarrekeningen moet laten zien. Als het moment daar is, ga ik gewoon kijken hoe happig hypotheekverstrekkers zijn en daar mijn beslissing op baseren."

"Ik woon in Amsterdam, dus als ik hier een huis wil kopen, moet ik hard mijn best doen de komende jaren, haha."

Heb je nog een andere goede tip op het gebied van freelancen?

"Probeer jezelf te blijven ontwikkelen en uit te dagen. Lees boeken, ga regelmatig naar een businesscoach, praat met andere ondernemers, faal keihard, groei en word beter in wat je doet en wie je bent.

"Durf advies te vragen en open en eerlijk te zijn in wat je denkt, voelt en meemaakt. En vergeet ook niet om af en toe even stil te staan bij de mooie dingen die je al hebt bereikt. Erg belangrijk! Oja, en ga zelf actief mensen/bedrijven benaderen als je met ze wilt werken. Opdrachten komen (vooral in het begin) niet uit zichzelf naar je toe, je moet ze zelf naar je toe halen. Ga ervoor!"

LEES OOK: 5 dingen die je misschien niet weet over Pieter van der Does, de man die Adyen voor miljarden naar de beurs wil brengen