Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:48
  • Sparen levert bijna niets op en op aandelenmarkten waait een gure wind.
  • Hoewel de vastgoedmarkt niet immuun is voor economische dips, kan beleggen in vastgoed aantrekkelijk zijn in een klimaat van hoge inflatie.
  • Maar wat zijn in Nederland aantrekkelijke locaties om te beleggen in vastgoed? En waar moet je juist niet wezen? Dat lees je in dit stuk.
  • Lees ook: Beleggen in vastgoed: 4 interessante segmenten en waar je dan op moet letten

Sparen levert bijna niets op in Nederland en op de aandelenmarkt is het momenteel vrij onrustig. Een alternatief is investeren in vastgoed.

Hoewel ook de vastgoedmarkt geraakt kan worden door een neergaande conjunctuur, biedt beleggen in panden voor verhuur vaak wel de mogelijkheid om huren te verhogen om de inflatie enigszins bij te benen.

Eerder schreef Business Insider over de verschillende segmenten in de vastgoedsector waar je als belegger op moet letten.

Daarnaast geldt bij uitstek dat beleggen in vastgoed locatiegevoelig is. Spaarplatform Raisin heeft daar onderzoek naar gedaan en op basis van een aantal indicatoren een lijstje gemaakt van gemeenten die aantrekkelijk zijn voor vastgoedbeleggers, en plaatsen waar dat minder het geval is.

Hierbij is gekeken naar zaken als de verwachte groei van het aantal huishoudens in een gemeente, het aanbod van koopwoningen, de ontwikkeling van de WOZ-waarde en de groei van nieuwbouwwoningen.

Op grond hiervan komt Raisin tot de volgende top 10 van gemeenten die het meest aantrekkelijk zijn voor vastgoedbeleggers.

Te zien is dat gemeenten in de Randstad domineren bij de meest aantrekkelijke vastgoedlocaties, met als uitzonderingen Groningen en Zwolle. De top 3 wordt gevormd door Utrecht, Almere en Haarlemmermeer.

Voor Utrecht, de nummer één op het lijstje, geldt dat de stad naar verwachting de komende decennia nog flink zal groeien en dat tegelijk de vraag en aanbod op de woningmarkt niet in balans zijn. De krapte in het aanbod zorgt ervoor dat huizen makkelijk worden verkocht. Dat gebeurt weliswaar tegen prijzen die flink zijn gestegen de afgelopen jaren, maar vanuit beleggingsperspectief biedt dat ook kansen.

Beleggen in vastgoed: gemeenten waar je (niet) moet wezen

Raisin heeft ook een lijstje gemaakt van de tien minst aantrekkelijke gemeenten om als vastgoedbelegger actief te zijn. Het betreft hier vooral steden buiten de Randstad, waarbij de top drie wordt gevormd door Sittard-Geleen, Heerlen en Emmen.

Sittard-Geleen is volgens Raisin een typische krimpgemeente als je kijkt naar de ontwikkeling van het aantal huishoudens, en er worden relatief weinig nieuwe huizen bijgebouwd. Het aanbod van woningen is relatief ruim en er zijn naar verhouding veel oudere huizen, wat betekent dat de onderhoudskosten kunnen oplopen. Niet ideaal voor een vastgoedbelegger.

Wie wil beleggen in vastgoed, moet er wel rekening mee houden dat de overheid de laatste jaren een ontmoedigingsbeleid voert voor vermeende 'huisjesmelkers'. Zo is de overdrachtsbelasting bij de aankoop van huizen voor verhuur verhoogd naar 8 procent en voeren sommige gemeenten een zelfwoonplicht in voor delen van de stad. Dat laatste beperkt het potentiële aanbod voor beleggers op de woningmarkt.

LEES OOK: De teugels worden aangetrokken voor woningbeleggers – hier moet je opletten als je toch pandjesprins wilt worden