• Davina Michelle zingt op zondag 5 september bij de opening van de Dutch Grand Prix het volkslied, onder voorwaarde dat andere artiesten die dat weekend optreden betaald krijgen.
  • Eerder had prins Bernhard, mede-eigenaar van het circuit, aan meerdere muzikanten gevraagd om op te treden in ruil voor vrijkaarten.
  • Chef’Special-zanger Joshua Nolet uitte kritiek in een filmpje op sociale media en kreeg veel bijval.

Davina Michelle zingt op zondag 5 september bij de opening van de Dutch Grand Prix het volkslied, onder voorwaarde dat andere artiesten die dat weekend optreden betaald krijgen. Dat heeft haar woordvoerder vrijdag laten weten.

De Dutch Grand Prix ligt onder vuur omdat prins Bernhard, mede-eigenaar van het circuit, artiesten had gevraagd op te treden in ruil voor vrijkaarten.

Chef’Special-zanger Joshua Nolet maakte de zaak aanhangig in een filmpje op sociale media. Hij vindt het een schoffering van de groep en de muziekindustrie. Hij kreeg veel bijval.

Davina Michelle zal zelf niet betaald krijgen voor haar optreden, zoals zij heeft afgesproken met de Dutch Grand Prix, laat haar woordvoerder weten. “Davina vindt het een eer dat zij gevraagd is om het volkslied te zingen en krijgt daar geen gage voor”, zei de woordvoerder eerder.

Muziekorganisaties: gratis zingen is verkeerd signaal

Veel muziekorganisaties zeiden in een reactie op het nieuws dat het een heel verkeerd signaal afgeeft als artiesten gratis optreden, zeker op een evenement met een begroting als van de Dutch Grand Prix in Zandvoort.

"Veel te vaak krijgen zangers en bands te horen: maar je vindt het toch leuk om te doen?", aldus voorzitter Arriën Mollema van BAM! Popauteurs. "Het is een bizarre gedachte dat je niet betaald zou krijgen voor werk dat je doet. Prins Bernhard verhuurt de vele huizen die hij bezit ook niet voor een vrijkaartje voor een concert." "

Nu gratis optreden zal niet helpen in het gesprek dat wij proberen te voeren over eerlijke vergoedingen voor artiesten", zegt Berend Schans van de Nederlandse Popcoalitie. "De mensen die de tribunes bouwen bij de Grand Prix of het asfalt verzorgen, doen dat ook niet voor vrijkaarten."

De Dutch Grand Prix liet vrijdag weten niet te willen reageren op de uitspraken van de organisaties. Eerder deze week zei de organisatie te snappen dat het verzoek om gratis op te treden verkeerd is overgekomen. "We dachten artiesten te hebben benaderd die racefan zijn."

Prins Bernhard wil zijn excuses aanbieden

RTL-presentator Humberto Tan meldde donderdagavond in zijn talkshow dat hij uitgebreid over de ontstane ophef heeft gesproken met de prins.

Tan zei dat Bernhard aangaf dat een e-mail met de vraag aan de band Chef'Special om gratis op te treden tijdens de Formule 1 in Zandvoort "nooit verstuurd" had mogen worden. De prins wil volgens Tan zijn excuses aanbieden en graag met de band praten.

Lees ook: Het flitsende leven Bernhard van Oranje, die ook eigenaar is van het racecircuit van Zandvoort waar de Formule 1 weer rijdt

De prins wilde donderdagavond alleen in een telefoongesprek met Tan een reactie geven en niet zelf in de talkshow aan tafel zitten.

Ook koepelorganisatie POPnl liet al weten het niet slim te vinden als artiesten ingaan op het aanbod van de prins. "De verhouding tussen de financiële slagkracht en de omvang van de Grand Prix, de grote hoeveelheid huizen die de prins bezit en de flexibiliteit die van artiesten wordt gevraagd is volledig zoek", zei voorzitter Frank Kimenai.

Meer over Formule 1? Check dan ook eens deze artikelen: