De Nederlandse economie kan in 2021 herstellen met ruim 3 procent, na een krimp van ruim 5 procent dit jaar.

In het basisscenario van het Centraal Planbureau loopt de werkloosheid nog wel flink op, tot 6,5 procent volgend jaar.

Als er een tweede coronagolf komt, kan de werkloosheid stijgen tot 10 procent van de beroepsbevolking.

De economie van Nederland herstelt volgend jaar van de de coronacrisis, maar dat gaat gepaard met een pijnlijke nasleep: hogere werkloosheid en meer faillissementen.

Dat is het basisscenario van een nieuwe raming van het Centraal Planbureau (CPB), die maandag is gepubliceerd.

De economische klap van de coronacrisis pakt voor Nederland iets minder hard uit dan eerder geraamd, voorspelt het CPB.

Volgens de belangrijke adviseur van het kabinet groeit de economie vanaf het derde kwartaal weer, waardoor de krimp over heel 2020 waarschijnlijk beperkt blijft tot 5,1 procent. Eerder werd nog op een min van 6 procent gerekend.

Volgend jaar is naar verwachting sprake van 3,2 procent groei.

"Ten opzichte van sommige andere landen is Nederland minder hard getroffen", zegt CPB-directeur Pieter Hasekamp. "Maar geen misverstand: deze klap is ongekend hard, en moet zich nog grotendeels laten voelen. Werkloosheid en faillissementen reageren met vertraging op de crisis, die klap moet eigenlijk nog komen."

Bij de berekeningen is het CPB uitgegaan van het overheidsbeleid tot en met eind juli. Dit betekent dat in de raming nu nog is aangenomen dat het steunbeleid niet wordt gecontinueerd in oktober.

In de basisraming van het CPB stijgt de werkloosheid van gemiddeld 4,4 procent van de beroepsbevolking dit jaar, naar 6,5 procent in 2021. Dit heeft mede te maken met de verwachting dat bedrijven vanaf dit najaar flink gaan reorganiseren en dat het aantal faillissementen stijgt.

Aantal faillissementen is licht gestegen in de eerste helft van 2020

Uit maandag gepubliceerde cijfers van bedrijfsinformatiespecialist Graydon blijkt verder dat het aantal faillissementen in de eerste helft van dit jaar licht is gestegen naar 2.000. Dat is 2,6 procent meer dan in dezelfde periode in 2019.

Per saldo ligt het het aantal faillissementen nog steeds op een laag niveau, maar Graydon verwacht wel dat een verdere toename toename in het derde en vierde kwartaal dit jaar.

"De afgelopen maanden konden veel bedrijven immers gebruik maken van de financiële noodregelingen van de overheid en het is de vraag hoe lang deze maatregelen effectief blijven”, aldus verkoopdirecteur Gert van den Berg van Graydon.

Bij een tweede coronagolf stijgt de werkloosheid nog veel harder

Het CPB heeft ook een scenario uitgewerkt voor een tweede coronagolf die die economie een nieuwe klap zou toebrengen. In de onderstaande grafiek is dit zichtbaar bij de rode lijn. De economie herstelt dan nauwelijks in 2021 en de werkloosheid loopt op tot meer dan 10 procent van de beroepsbevolking.

Bron: CPB
Bron: CPB

Premier Mark Rutte zei vrijdag al dat grote bezuinigingen of lastenverzwaringen "niet boven aan het lijstje staan". Maar ruimte voor structureel hogere uitgaven is er waarschijnlijk niet.

De miljardenuitgaven in verband met de coronacrisis en misgelopen belastinginkomsten hebben de overheidsfinanciën al zwaar geraakt. Het ziet ernaar uit dat de economie ook na afloop van het huidige steunpakket in oktober nog wel een tijdje met overheidsgeld moet worden gestut.

LEES OOK: Nog nooit kromp de Nederlandse economie zo hard als in april, mei en juni