• Een crash op de cryptomarkt is “aannemelijk”, gelet op de beweeglijkheid van virtuele munten en het gebrek aan intrinsieke waarde, denkt bestuurder Jon Cunliffe van de Britse centrale bank.
  • Cunliffe roept op tot regulering van digitale beleggingen en noemt dat een “dringende zaak”.
  • De bestuurder waarschuwde tijdens een conferentie ook voor de risico’s van gedecentraliseerde financiële diensten op cryptoplatforms.

Een crash op de cryptomarkt is “aannemelijk” en duidelijkheid over regelgeving is dringend nodig, meent vicegouverneur Jon Cunliffe van de Bank of England.

“Een dergelijke ineenstorting is zeker mogelijk, gezien het gebrek aan intrinsieke waarde en de daaruit voortvloeiende prijsvolatiliteit, de waarschijnlijkheid van besmetting tussen crypto’s, de operationele kwetsbaarheden en veiligheidsrisico’s, en natuurlijk de kracht van kuddegedrag”, zei de topbestuurder bij de Britse centrale bank woensdag tijdens een toespraak op een conferentie.

De totale waarde van alle cryptomunten samen steeg deze maand weer tot boven de 2 biljoen dollar. Tegelijk blijft het een relatief ongereguleerde markt.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde in een dinsdag gepubliceerd rapport ook voor de groeiende risico’s van de cryptomarkt, waaronder fraude en buitensporige speculatie.

Lees ook: Cryptobeleggers lopen gevaar door ‘pump-and-dump’-scams. Experts delen 3 manieren om zwendel te herkennen en veilig te beleggen

Cunliffe vergeleek de cryptomarkt met de Amerikaanse hypotheekmarkt die de kredietcrisis teweegbracht. Hierbij wees hij erop dat de markt voor rommelhypotheken in 2008 werd gewaardeerd op 1,2 biljoen dollar, ongeveer de helft van de huidige cryptomarkt.

De plaatsvervangende topman van de Britse centrale bank ging tijdens de conferentie ook in op gedecentraliseerde financiële diensten op cryptoplatforms (DeFi), en zei dat de Bank of England is begonnen met het inventariseren van risico’s en het beschermen van consumenten.

DeFi is een overkoepelende term die verwijst naar gedecentraliseerde financiële toepassingen op basis van blockchaintechnologie. Doel is om onafhankelijk te zijn van traditionele tussenpersonen zoals banken. 

Toch ziet Cunliffe ook potentie in cryptomunten, maar alleen als er snel duidelijke regels komen.

“Het reguleren van de cryptowereld zal ertoe bijdragen dat de potentieel zeer grote voordelen van de toepassing van deze technologie op de financiële wereld op een duurzame manier tot bloei kunnen komen", zei hij. "Daar moet dringend werk van worden gemaakt."

Crypto’s worden populairder onder beleggers

In het Verenigd Koninkrijk bezitten ongeveer 2,3 miljoen volwassenen cryptomunten, aldus een onderzoek van de Britse toezichthouder FCA uit juni.

Hoewel het percentage Britten dat de handel in crypto's als gokken beschouwt daalde, bedroeg het nog steeds meer dan een derde van de respondenten. Een toenemend percentage zag digitale beleggingen echter als een aanvulling op of als een alternatief voor hun reguliere beleggingen.

In Nederland overweegt 40 procent van de particuliere beleggers serieus om in cryptomunten te beleggen, zo bleek woensdag uit de Global Investor Study 2021 van Schroders. Dat is een aanzienlijk hoger percentage dan in andere Europese landen.

Volgens het onderzoek komt dat door het optimisme onder Nederlandse beleggers, dat zich vertaalt in een grotere bereidheid om financiële risico’s te nemen.

Meer over crypto’s? Lees ook deze stukken eens: