• Vitalik Buterin zegt dat ‘bitcoin-maximalisten’ die kritiekloos het beleid van El Salvador steunen, zich moeten schamen.
  • Bedrijven dwingen om een bepaalde cryptomunt te accepteren gaat volgens de medeoprichter van Ethereum in tegen “de vrijheidsidealen” van de cryptomarkt.
  • Bitcoin opdringen aan miljoenen mensen zonder goede voorlichting is “roekeloos” en kan leiden tot oplichtingspraktijken.

Vitalik Buterin, de medeoprichter van cryptoplatform Ethereum, heeft felle kritiek geuit op ‘bitcoin-maximalisten’ die kritiekloos het beleid van de Salvadoraanse president Nayib Bukele steunen, om een dagelijks betaalmiddel te maken van de cryptomunt.

De 27-jarige Buterin laat in online commentaren weten dat het enthousiasme van Bukele voor de bitcoin niet per se steun verdient. “Iedereen die hem kritiekloos prijst moet zich schamen (oké, ik zal me richten tot de grootste verantwoordelijken: bitcoin-maximalisten)”, stelde Buterin vrijdag in antwoord op een Reddit-post.

Toen de bitcoin op 7 september een officieel betaalmiddel werd in El Salvador, stimuleerde de regering alle inwoners om de officiële digitale portemonnee “Chivo” te gebruiken en dwong de overheid bedrijven om de cryptomunt te accepteren.

Buterin is tegen dwang en refereert daarbij aan het populaire idee dat de cryptomarkt vrij moet zijn van overheidsbemoeienis. “Bedrijven verplichten om een specifieke cryptomunt te accepteren staat haaks op de vrijheidsidealen die juist zo belangrijk zijn binnen de cryptogemeenschap”, schreef hij.

"Bovendien is het opdringen van de bitcoin aan miljoenen Salvadoranen zonder hen goed voor te lichten 'roekeloos' en brengt dit het risico mee dat veel onschuldige mensen slachtoffer worden van oplichting."

Buterin verwerpt complottheorie

Een Reddit-gebruiker verdenkt Bukele ervan bitcoin goedkoop te hebben gekocht in de hoop flink te kunnen cashen door er een officieel betaalmiddel van te maken in zijn land. Maar Buterin verwerpt die theorie als "een simpele en domme hypothese."

"Zowel om politieke redenen als vanwege het feit dat hij net als wij een mens is, houdt hij ervan geprezen te worden door mensen die hij als machtig beschouwt (vooral Amerikanen)", schreef Buterin.

"Bitcoin-maximalisten zijn heel makkelijk te pleasen: je hoeft alleen maar een machtige positie te bekleden en aardige dingen over hen te zeggen of leuke dingen te doen voor hun munt."

Een andere Reddit-gebruiker vroeg aan Buterin of hij er hetzelfde over zou denken als Bukele in plaats van de bitcoin van ether een wettig betaalmiddel had gemaakt. Daarop gaf de medeoprichter van de munt drie gevallen waarbij hij kritiek uitte op het gebruik van ether.

Lees hier meer nieuws over cryptomunten: