• De bitcoin is sinds eind september ongeveer een kwart in waarde gestegen.
  • Volgens zakenbank JPMorgan wordt die stijging onder meer veroorzaakt door institutionele beleggers die op zoek zijn naar bescherming tegen de oplopende inflatie.
  • Daarbij lijkt het erop dat goud niet langer gezien wordt als een geschikt oppotmiddel.

Sinds eind september beleeft de bitcoin een spectaculaire rally. Ruim een week geleden noteerde ’s werelds meest populaire cryptomunt nog dieptepunten van nabij de 40.000 dollar. Inmiddels wordt de munt verhandeld tegen zo’n 55.000 dollar.

Dat de totale marktwaarde van de bitcoin nu weer boven de 1 biljoen dollar ligt, komt onder meer doordat institutionele beleggers de munt gebruiken om zich in te dekken tegen de oplopende inflatie, denken analisten van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan.

De groeiende populariteit van de bitcoin als oppotmiddel is nadelig voor de goudprijs, waar ondanks de toenemende zorgen over de stijgende inflatie maar weinig beweging in komt.

Lees ook: Bitcoin versus goud: 10 experts geven aan waar hun voorkeur ligt

“Institutionele beleggers lijken terug te keren naar de bitcoin, misschien omdat ze het zien als een betere bescherming tegen de inflatie dan goud”, aldus JPMorgan een een rapport over de recente stijging van de bitcoin. De bank merkt op dat de trend van vermogen dat uit goud naar de bitcoin stroomt de afgelopen weken weer de kop opsteekt.

JPMorgan geeft drie belangrijke redenen waarom de bitcoin in een paar weken tijd van ongeveer 40.000 dollar naar 55.000 dollar is gestegen.

  • “De recente bevestiging van Amerikaanse beleidsmakers dat er geen plannen zijn om in navolging van China het gebruik of het minen van cryptomunten te verbieden.”
  • “De recente opkomst van het Lightning Network (een systeem dat de transactiesnelheid op het bitcoin moet vergroten, red.) en nieuwe betalingsoplossingen, geholpen door El Salvador’s adoptie van de bitcoin.”
  • “De terugkeer van inflatiezorgen bij beleggers die zorgen voor hernieuwde interesse in de bitcoin als oppotmiddel.”

Meer institutionele interesse voor de cryptomarkt

De analisten van JP Morgan merken op dat er sinds begin dit jaar voor meer dan 10 miljard dollar uit beleggingsffondsen voor goud is gestroomd. In diezelfde periode is er bij bitcoinfondsen juist meer dan 20 miljard dollar bijgeschreven.

Dat heeft ertoe geleid dat het marktaandeel van de bitcoin, ten opzichte van de gehele cryptomarkt, is gestegen naar bijna 45 procent. Halverwege september bedroeg het marktaandeel nog maar zo’n 41 procent.

“De toename van het marktaandeel van de bitcoin is een gezonde ontwikkeling, omdat het waarschijnlijk een teken is van institutionele deelname”, aldus JPMorgan. Institutionele beleggers zijn partijen als vermogensbeheerders en verzekeraars die vaak niet direct in cryptovaluta beleggen, maar via afgeleide producten zoals beleggingsfondsen.

Hoewel de koers van de bitcoin nog altijd ongeveer 15 procent onder de recordhoogte van bijna 65.000 dollar ligt, is de cryptomunt sinds begin dit jaar met zo’n 90 procent gestegen. De prijs van goud is in diezelfde periode ruim 7 procent gedaald.

Bitcoin and Gold fund flows in 2021

LEES OOK: Een beursveteraan met 26 jaar ervaring legt uit waarom hij de bitcoin op $70.000 ziet medio december – en noemt 2 altcoins die volgens hem ondergewaardeerd zijn