De vader van Sam Bankman-Fried, de voormalige CEO en mede-oprichter van cryptobeurs FTX, was niet te spreken over het salaris dat hij van het bedrijf van zijn zoon kreeg. Pa kreeg ‘slechts’ 200.000 dollar in plaats van de miljoen dollar die hij verwachtte.

Dat blijkt uit stukken van een rechtszaak die bewindvoerders van de omgevallen cryptobeurs tegen de ouders van Bankman-Fried hebben aangespannen en die Insider heeft kunnen inzien.

De cryptobeurs FTX is in november 2022 omgevallen, en toenmalig CEO Sam Bankman-Fried werd vervolgens ontslagen en vervolgd door justitie in de VS. FTX kwam in een faillissementsprocedure terecht, waarbij een nieuwe bewindvoerder werd aangesteld die namens de beurs probeert te zorgen dat schuldeisers een deel van hun geld terugkrijgen

In de aanklacht worden vader Joseph Bankman en moeder Barbara Fried beschuldigd van het wegsluizen van miljoenen dollars van FTX naar hun eigen rekeningen. In de documentatie wordt geciteerd uit een e-mailwisseling uit januari 2022 tussen pa Bankman en zijn zoon waarin Joseph klaagt over zijn salaris van FTX.

In e-mails klaagde Joseph Bankman bij de administratie van het bedrijf dat hij ‘maar’ 16.667 dollar per maand ontving van FTX, terwijl dat "vanaf december 1 miljoen per jaar en dus ruim 80.000 dollar bruto per maand zou moeten zijn", staat in de documentatie.

Joseph richtte zich vervolgens rechtstreeks tot zijn zoon, die op dat moment CEO van het bedrijf was, en schreef in een e-mail: "Goh, Sam, ik weet niet wat ik nu moet zeggen. Dit is de eerste keer dat ik iets hoor over een salaris van 200.000 dollar per jaar! Ik neem Barbara hierin mee." 

Volgens de advocaten van FTX pakte deze strategie goed uit: "De druk die Bankman op FTX en zij zoon zette, betaalde zich uit. Niet alleen voor hem, maar ook voor Fried." Volgens de advocaten kregen vader en moeder twee weken later 10 miljoen dollar afkomstig van de aan FTX gelieerde vermogensbeheerder Alameda Research.

Alameda Research was een crypto tradingbedrijf dat in september 2017 werd opgericht door Sam Bankman-Fried en Tara Mac Aulay, en het zusterbedrijf van FTX. 

In de aanklacht staat verder: "Binnen drie maanden zorgde Bankman-Fried ervoor dat het echtpaar een bedrag van 16,4 miljoen dollar op een rekening in de Bahama's ontving, betaald uit de fondsen van FTX Trading. Bankman en Fried kregen daarnaast meer dan 90.000 dollar aan onkosten vergoed door FTX Trading, voor hun verblijf op de Bahama's."

De advocaten van de ouders van Sam Bankman-Fried reageerden niet direct op een verzoek om commentaar van Insider. Bankman-Fried zelf heeft inmiddels schuld bekend bij acht aanklachten, waaronder bankfraude en het witwassen van geld. Hij verblijft momenteel in een beruchte gevangenis in Brooklyn. 

LEES OOK: De omgevallen cryptobeurs FTX heeft naar verluidt $7,3 miljard terug weten te halen en zou een doorstart overwegen