De van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, is opnieuw gearresteerd. Hij was op borgtocht vrij, maar een rechter in New York heeft de borgtocht vrijdag vervroegd ingetrokken.

Hij werd daarop onmiddellijk in de boeien geslagen terwijl zijn moeder huilend toekeek.

De aanklagers in het proces tegen Bankman-Fried hadden bij de rechter om deze stap gevraagd. Ze beschuldigen hem namelijk van het lekken van documenten in een poging om een belangrijke getuige in de zaak tegen hem in diskrediet te brengen.

Er golden al hele strikte voorwaarden voor de borgtocht van de voormalige FTX-baas, waarmee 250 miljoen dollar was gemoeid. Volgens de rechter heeft hij die geschonden.

De inmiddels 31-jarige Bankman-Fried verbleef sinds afgelopen december onder huisarrest in het huis van zijn ouders in Palo Alto, Californië.

Hij wordt ervan verdacht fraude te hebben gepleegd bij FTX, door klantentegoeden door te sluizen naar investeringsfonds Alameda, waar hij ook oprichter van is. Omdat klanten daardoor niet bij hun geld konden, ging FTX failliet.

LEES OOK: Loonkloof binnen crypto-imperium van Sam Bankman-Fried: hij streek ruim €2 miljard op, hoogste vrouwelijke bestuurder ‘slechts’ €6 miljoen