Beetje bij beetje vallen de lijken uit de kast bij het ingestorte cryptohandelsbedrijf FTX van ondernemer Sam Bankman-Fried. Bij de onthullingen van de afgelopen weken duikt veelvuldig de naam van Caroline Ellison op.

Ellison had de leiding over Alameda Research, een aparte vermogensbeheerder waarmee Bankman-Fried werkte. Alameda speculeerde ook met cryptotegoeden van klanten van FTX. De vraag die nu opduikt, is wat de precieze rol was van Ellison bij de ondergang van FTX.

De online zichtbaarheid van Ellison lijkt de afgelopen weken steeds kleiner te worden. Haar LinkedIn-profiel, contactgegevens en online foto’s zijn inmiddels verwijderd. Deze opvallende verdwijntruc heeft de aandacht getrokken van journalisten en beleggers, omdat de interesse voor de handel en wandel van Ellison sterk is toegenomen.

Die aandacht neemt alleen maar toe, sinds de nieuwssite CoinDesk op basis van anonieme bronnen meldde dat Ellison een knipperlichtrelatie had met Bankman-Fried.

De meest betrouwbare informatie over Ellison is terug te vinden op haar Tumblr-account en in enkele interviews die ze de afgelopen jaren gaf. Ellison komt hierin naar voren als extreem intelligent, een wiskundegenie en fervente lezer. Ze filosofeerde op haar Tumblr-account veel over genderrollen in de maatschappij en cultuurverandering.

Bekijk de slideshow over de achtergrond van Caroline Ellison, die een sleutelrol speelde bij de ondergang van FTX.

Caroline Ellison, het 28-jarige wiskundegenie dat een sleutelrol speelde bij de ondergang van FTX

Lees ook: Cryptomarkt zakt verder weg: bitcoin richting $16.000 door vertrouwenscrisis rond omgevallen beurs FTX