De omgevallen cryptobeurs FTX gaat mogelijk zijn digitale deuren heropenen, schrijven verschillende media op basis van uitlatingen van advocaten van het bedrijf.

FTX overweegt zijn diensten opnieuw te lanceren, mogelijk in het tweede kwartaal van 2024, schrijft de cryptonieuwssite CoinTelegraph na een hoorzitting in de faillissementsrechtbank. “De situatie is gestabiliseerd en de brand is geblust”, zei advocaat Andy Dietderich van FTX tijdens de hoorzitting, volgens Reuters.

In reactie op het nieuws is de eigen cryptomunt van het platform (FTT) fors in prijs gestegen. Donderdagmiddag wordt de munt verhandeld tegen ongeveer 2,2 dollar, volgens gegevens van Coinmarketcap.com. Een dag eerder was de munt iets meer dan 1,3 dollar waard.

De koers van FTT in dollars op donderdag 13 april rond 15.15 uur. Bron: Coinmarketcap.com
De koers van FTT in dollars op donderdag 13 april rond 15.15 uur. Bron: Coinmarketcap.com

De implosie van FTX ging verrassend snel. De cryptobeurs was begin 2022 nog 32 miljard dollar waard en vroeg op 11 november 2022 uitstel van betaling aan.

De koersopleving van deze week is dan ook minuscuul, als je die in een wat breder perspectief plaatst. Begin november 2022 was de FTX Token nog ruim 25 dollar waard, waarna de munt implodeerde. De opleving van deze week is in de grafiek hieronder helemaal rechts onderin te zien.

Na de faillissementsaanvraag in november 2022 volgde een reeks strafzaken tegen de voormalige top van het bedrijf. In een zondag verschenen rapport stellen schuldeisers dat “hoogmoed, incompetentie en hebzucht” hebben geleid tot het omvallen van FTX.

John Ray, de na de implosie aangestelde CEO van FTX, zei in januari al tegen de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal dat er mogelijkheden waren voor een doorstart. Woensdag zei ook advocaat Dietderich te kijken naar de toekomstmogelijkheden voor FTX.

Een juridisch team onderzoekt ondertussen nog wat er precies is misgegaan bij de cryptobeurs onder leiding van Sam Bankman-Fried. Tegen de oprichter van FTX lopen meerdere strafzaken.

De advocaten van FTX zeiden tijdens de hoorzitting dat ze meer dan 7,3 miljard dollar aan cash en cryptobezittingen hebben weten terug te halen. Dat is volgens Reuters 800 miljoen dollar meer dan in januari. De advocaten zijn op zoek naar geld en bezittingen om de schuldeisers en klanten van FTX terug te kunnen betalen.

LEES OOK: Topeconoom Nouriel Roubini zegt dat 90% van crypto pure oplichting is – en dat Sam Bankman-Fried geen uitzondering zal blijken