“Hoogmoed, incompetentie en hebzucht” hebben geleid tot het omvallen van cryptobeurs FTX, zo stellen schuldeisers van het bedrijf in een zondag verschenen rapport.

In het 39 pagina’s tellend verslag, dat is ingediend bij de rechtbank van Delaware, gebruiken de schuldeisers stevige woorden. Ze stellen dat de boekhouding en financiële controle bij FTX niet op orde waren.

De val van het bedrijf is terug te voeren op een klein groepje bestuurders. “Deze mensen drukten afwijkende meningen de kop in, misbruikten geld van het bedrijf en klanten, lieten geldstromen door elkaar lopen, logen tegen derden over hun zakelijke activiteiten, maakten intern grapjes dat ze het zicht op miljoenen dollars kwijt waren, en veroorzaakten daarmee de val van de FTX Group”, schrijven de schuldeisers in het eerste uitgebreide verslag sinds het omvallen van de cryptobeurs afgelopen november.

“Hoewel de val van de FTX Group ongekend is wat betreft de schade die dit heeft aangericht in de ontluikende cryptosector, zijn de oorzaken wel bekend: hoogmoed, incompetentie en hebzucht”, luidt de conclusie van het rapport.

De implosie van FTX ging verrassend snel. De cryptobeurs was begin 2022 nog 32 miljard dollar waard en vroeg op 11 november 2022 uitstel van betaling aan. Daarna volgde een reeks strafzaken tegen de voormalige top van het bedrijf. 

Mede-oprichter en voormalig CEO Sam Bankman-Fried ontkent schuld in de zaak die de Amerikaanse overheid tegen hem aanspande en die naar verwachting in oktober dit jaar voor de rechter komt.

Een andere mede-oprichter, Gary Wang, en Caroline Ellison, voormalig CEO van dochterbedrijf Alameda Research, hebben schuld erkend en werken samen met justitie. Voormalig topbestuurder Nishad Singh heeft ook schuld erkend.

Het rapport van de schuldeisers is ingediend door John Ray III, de huidige topman die is aangesteld voor de herstructurering van het bedrijf. Het rapport van de schuldeisers is volgens Ray opgesteld "in de geest van transparantie die we beloofden aan het begin van deze procedure." 

Hieronder behandelen we de drie belangrijkste aanklachten uit het rapport van de schuldeisers.

1. Geen toezicht op management en bestuur

Het rapport stelt dat het management en bestuur van FTX grotendeels in handen was van slechts drie mensen: Bankman-Fried, Singh en Wang.

Er was bij FTX "een gebrek aan onafhankelijke en ervaren mensen op het gebied van financiën, boekhouding, HR en een veilige omgang met informatie. Er was geen enkele interne controlefunctie", stellen de schuldeisers. Toezicht op het bestuur "was er in de praktijk niet".

Het bedrijf had ook geen duidelijke organisatiestructuur. Op het moment van de faillissementsaanvraag was er niet eens een volledige lijst van alle medewerkers.

2. Gebrek aan controle op geldstromen en de boekhouding

In het rapport staat dat FTX op een klein accountantskantoor vertrouwde voor vrijwel alle accountantstaken. Dat kantoor leek geen specifieke kennis te hebben van cryptovaluta en internationale financiële markten.

"Er zijn geen aanwijzingen dat de FTX Group ooit een evaluatie heeft uitgevoerd over de vraag of de externe accountants wel geschikt waren voor hun rol, gelet op de schaal en de complexiteit van de activiteiten van FTX, of dat ze genoeg expertise hadden voor het brede scala aan producten waar de FTX Group in handelde", schrijven de schuldeisers in hun rapport.

Een ander probleem waar in het rapport op wordt gewezen, is dat onkosten en facturen werden ingediend via chatdienst Slack en daar vervolgens met een emoji werden goedgekeurd. "Via deze informele en vluchtige berichtjes werden uitgaven van tientallen miljoenen dollars goedgekeurd, met alleen maar informele verslaglegging of helemaal geen verslaglegging", staat in het rapport.

3. Gebrekkig vermogensbeheer, geen veilige omgang met informatie en falende controle op cyberveiligheid

Het rapport beschuldigt het voormalige management van FTX er ook van geen basiscontroles te hebben ingesteld om cryptobezittingen te beschermen.

Vrijwel alle cryptobezittingen werden aangehouden in 'wallets' die waren verbonden met het internet, wat een hoger risico op diefstal meebracht.

Ook deed het bedrijf nauwelijks aan meervoudige authenticatie, oftewel MFA, binnen de staf en bedrijfsinfrastructuur. Met MFA moeten gebruikers twee of meer methoden gebruiken om hun identiteit te bevestigen voor toegang tot een systeem. Dat kan in de vorm van een wachtwoord en een eenmalige code die naar een mobieltje wordt gestuurd. Zo was er geen meervoudige authenticatie voor Google Workspace en het wachtwoordbeheerprogramma.

"Die tekortkoming is ironisch, gelet op het feit dat de FTX Group klanten aanraadde MFA te gebruiken voor hun eigen accounts en Bankman-Fried via Twitter in het openbaar het belang benadrukte van 2FA (tweefactorauthenticatie)."

De schuldeisers van FTX zeggen dat ze "1,4 miljard dollar lastig aan te traceren digitale tegoeden hebben achterhaald en bezig zijn met het opsporen van nog eens 1,7 miljard dollar aan digitale tegoeden".

LEES OOK: Topeconoom Nouriel Roubini zegt dat 90% van crypto pure oplichting is – en dat Sam Bankman-Fried geen uitzondering zal blijken