Optreden door financiële toezichthouders in diverse landen maakt de bitcoin ongeschikt voor professionele beleggers en kan de cryptozeepbel doen knappen, aldus de Zwitserse bank UBS.

Analisten van de bank wijzen op de strenge maatregelen van China tegen het ‘minen’ van bitcoins en de groeiende bezorgdheid over crypto in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Ook denken de analisten van UBS dat beleggen in cryptomunten met grote hoeveelheden geleend geld de aandacht van toezichthouders zal trekken.

Het ingrijpen van financiële toezichthouders maakt de bitcoin ongeschikt voor professionele beleggers en kan de cryptozeepbel doen knappen. Daarvoor waarschuwen analisten van de Zwitserse zakenbank UBS.

In een analyse stellen de analisten dat het recente harde optreden van China tegen crypto-activiteiten in dat land de koersen van cryptomunten onder druk heeft gezet. Ook zouden er tekenen zijn dat er mogelijk strengere regels aankomen in westerse markten zoals het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Lees ook: China wil minen van bitcoin aan banden leggen vanwege energieverbruik

“Toezichthouders hebben getoond dat ze crypto hard kunnen en zullen aanpakken”, aldus het analistenrapport van vorige week. “We raden beleggers aan om uit de buurt te blijven en hun portefeuille rond minder risicovollere beleggingen op te bouwen.”

“We waarschuwen al lange tijd dat veranderingen in het sentiment en het optrede van toezichthouders zeepbellen op de cryptomarkten kunnen laten knappen”, aldus de analisten.

Financiële toezichthouders stellen zich kritischer op

Een aantal recente ontwikkelingen op het gebied van de regelgeving zijn niet gunstig voor de cryptomarkt, volgens de analisten van UBS.

China heeft in juni opnieuw beperkingen opgelegd aan het ‘minen’ van cryptomunten. Dit is het proces van het goedkeuren van transacties op het digitaal logboek (blockchain) van een cryptomunt, waarbij in het geval van de bitcoin veel computerkracht wordt ingezet die tot een hoog energieverbruik leidt.

In de VS heeft Fed-bestuurder Eric Rosengren onlangs aangegeven dat de centrale bank kritisch kijkt naar ‘stablecoin’ tether, waarvan de waarde is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. En in het VK gaf een financiële toezichthouder afgelopen maand aan dat cryptobeurs Binance moet stoppen met het aanbieden van diensten.

Lees ook: Cryptobeurs Binance verboden in VK, maar strengere regulering is juist goed voor cryptomarkt, zegt deze juridische expert

Een ander punt waar de analisten van UBS op wijzen betreft de soms hoge bedragen aan geleend geld waarmee gespeculeerd wordt op de cryptomarkt. Dit staat op gespannen voet met de bredere regulering van financiële markten.

De conclusies van de analisten van UBS over de cryptomarkt zijn enigszins tweeslachtig: "Hoewel we toekomstige koersstijgingen van cryptovaluta niet kunnen uitsluiten, zien we dit als een speculatieve markt die aanzienlijke risico's met zich meebrengt voor professionele beleggers."

Meer crypto? Bekijk ook deze stukken eens: