CPB: Nederland profiteert meer dan andere EU-lidstaten van TTIP

Het vrijhandelsverdrag van de Verenigde Staten en de Europese Unie (TTIP) kan voor 1,7 procent extra economische groei zorgen in 2030. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) donderdag in een modelstudie naar de effecten van het verdrag.

EU-commissaris Cecilia Malmström van Handel. Foto: EPA

Het vrijhandelsverdrag van de Verenigde Staten en de Europese Unie (TTIP) kan voor 1,7 procent extra economische groei zorgen in 2030.

Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) donderdag in een modelstudie naar de effecten van het verdrag (PDF).

Het wegnemen van handelsbarrières als douanerechten en gelijktrekken van regelgeving,waaraan al sinds 2013 wordt gewerkt, kan volgens de onderzoekers zorgen voor een verdubbeling van de Nederlandse handel met de VS. Daarmee zou Nederland meer profiteren van het verdrag dan de gemiddelde Europese lidstaat. Die moet het doen met 1 procent extra economische groei.

De voedselverwerkende industrie en de chemiesector kunnen een toename van productie en werkgelegenheid van ongeveer 5 procent verwachten. De metaalsector en transport zullen juist krimpen.

Het CPB stelde eerder in een literatuuronderzoek al vast dat het verdrag goed voor de Nederlandse economie kan uitpakken, maar hield het toen op 0,2 tot 2 procent groei.

Overigens is het nog de vraag of het akkoord er komt. De tijd begint te dringen, want de Amerikaanse verkiezingen staan in november gepland en beide presidentskandidaten hebben zich kritisch over TTIP geuit.

Bovendien verlopen de onderhandelingen stroef, zo bleek eerder nadat notities over de onderhandelingen op straat belandden.  Het handelsakkoord is omstreden vanwege mogelijke gevolgen voor het milieu en de productveiligheid in Europa als Amerikaanse normen hier mogelijk gaan gelden. Als bekendste voorbeeld wordt de Amerikaanse in chloor gereinigde kip genoemd.

Lees ook:

De onvermijdelijke vraag na de TTIP-leaks: komt het vrijhandelsverdrag er nog wel?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl