Het lijkt erop of ongeveer een kwart van de mensen in de wereld niet van plan is zich te laten vaccineren als er een coronavaccin beschikbaar komt.

In Nederland is de scepsis relatief groot, met naar schatting 29 procent vaccinweigeraars

Iets minder dan de helft van de mensen uit 27 landen denkt dat er nog dit jaar een coronavaccin zal zijn.

Uit een nieuwe peiling van marktonderzoeksbureau Ipsos blijkt dat er grote verschillen zijn tussen landen als het gaat om de bereidheid van mensen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, als er eenmaal een vaccin is.

Nederland zit onder het wereldwijde gemiddelde. Ook hebben inwoners van verschillende landen duidelijk andere verwachtingen over het moment waarop een vaccin beschikbaar komt.

Veel mensen zien een vaccin als een manier om terug te keren naar een zo normaal mogelijk leven. De Wereldgezondheidsorganisatie volgt meer dan 170 kandidaatvaccins, waarvan er al negen in een vergevorderde testfase zijn.

Normaal gesproken kost het ontwikkelen van een vaccin jaren, maar wetenschappers hopen dat in verband met de coronapandemie terug te kunnen dringen naar twaalf tot achttien maanden.

De effectiviteit van een vaccin valt of staat met de bereidheid van mensen om zich te laten vaccineren. En die is lang niet overal even groot, blijkt uit het onderzoek van Ipsos, in opdracht van het World Economic Forum.

Bekijk hieronder drie grafieken over de houding in verschillende landen ten opzichte van coronavaccins.


In veel westerse landen is een omvangrijke beweging van vaccinweigeraars. Van alle Nederlanders ziet 29% een vaccinatie niet zitten.

Bron: World Economic Forum

China is van alle onderzochte landen het meest positief over een vaccin: 97 procent van de ondervraagden zegt zich te laten vaccineren als er een coronavaccin beschikbaar komt.

In Rusland is de scepsis juist heel groot. Bijna de helft van de Russen wil geen vaccin.

Rusland keurde vorige maand al een kandidaatvaccin goed voor gebruik bij bepaalde patiënten, voordat de klinische testfase was afgerond. Wetenschappers in andere landen waarschuwen dat dit kan leiden tot wereldwijd wantrouwen over vaccins als zich problemen voordoen.

Van alle onderzochte landen zegt gemiddeld 74 procent van de mensen zich te laten vaccineren. In Nederland ligt dat met 71 procent lager dan het wereldwijde gemiddelde. In andere westerse landen als Frankrijk, de VS, Duitsland, Italië, Frankrijk en België zijn er nog meer antivaxxers.


Mensen die geen vaccin willen, maken zich vooral zorgen over mogelijke bijwerkingen.

Bron: World Economic Forum

De angst voor bijwerkingen is de belangrijkste reden voor mensen om zich niet te laten vaccineren. De tweede reden is de overtuiging dat een vaccin niet effectief zal zijn. Ook zeggen mensen zich niet te laten vaccineren omdat ze niet tot de risicogroep behoren.

In Nederland zegt 51 procent van de mensen die een vaccin weigeren bang te zijn voor mogelijke bijwerkingen. Een kwart van de Nederlandse vaccinweigeraars denkt dat een vaccin niet effectief zal zijn en 16 procent zegt niet tot een risicogroep te behoren.

Een gebrek aan vertrouwen in de effectiviteit van een vaccin kan grote gevolgen hebben voor de bestrijding van de pandemie. “De groep van 26 procent van de mensen die zich niet wil laten vaccineren is groot genoeg om de effectiviteit van een coronavaccin voor de bevolking als geheel te ondergraven”, stelt Arnaud Bernaert, hoofd Gezondheidszorg van het World Economic Forum in een persbericht.

Bernaert pleit voor een publiciteitsoffensief om het wantrouwen weg te nemen. “Het is daarom van groot belang dat regeringen en het bedrijfsleven samen gaan werken om vertrouwen te winnen en te zorgen dat er genoeg productiecapaciteit is om het wereldwijde vaccinatieprogramma tegen Covid-19 mogelijk te maken.”


De meeste mensen zijn behoorlijk pessimistisch over de kans dat er nog dit jaar een vaccin beschikbaar komt.

Bron: World Economic Forum

Wereldwijd denkt 59 procent van de mensen dat er de komende vier maanden nog geen coronavaccin beschikbaar zal komen. China is de grote uitzondering: daar denkt 87 procent van de mensen dat er nog wel in 2020 een vaccin is. Ook in Saudi-Arabië (75 procent) en India (74 procent) is er flink wat optimisme.

In Nederland, en ook in de Verenigde Staten, denkt juist maar een derde van de ondervraagden dat er voor het eind van het jaar een vaccin beschikbaar is.

De Amerikaanse president Trump heeft afgelopen maand de verwachting uitgesproken dat er rond de verkiezingen van begin november een vaccin zal zijn.

Gezondheidsexperts waarschuwen voor overhaaste stappen en wijzen er ook op dat een vaccin in eerste instantie waarschijnlijk nog maar beperkt beschikbaar zal zijn.

Lees meer over de bestrijding van het coronavirus: