Het Leidse coronavaccin van farmaceut Johnson & Johnson wordt bij liefst 60.000 mensen getest.

Doel is vast te stellen of het vaccin veilig is, effectief werkt en een duurzaam effect heeft.

Inmiddels heeft de Europese Commissie deals gesloten voor de afname van vaccins bij diverse farmaceuten, waaronder Johnson & Johnson.

Farmaceut Johnson & Johnson (J&J) gaat zijn coronavaccin eind september testen op maximaal 60.000 mensen, schrijft de Amerikaanse krant Wall Street Journal.

Het vaccin, dat bij dochterbedrijf Janssen Vaccines in Leiden wordt ontwikkeld, wordt daarmee op veel meer mensen getest dan concurrerende vaccins van onder meer Moderna, Pfizer en AstraZeneca. Die bedrijven gaan met 30.000 mensen testen.

Doel van de test is het vaststellen dat het vaccin veilig is voor mensen, effectief is en een duurzaam effect heeft. Ook moet in de test worden vastgesteld wat de optimale doseringen voor het vaccin zijn. Momenteel loopt al een eerdere test van het vaccin op mensen, in de Verenigde Staten en België.

Johnson & Johnson kreeg al diverse orders voor zijn vaccin in het geval dat het middel effectief blijkt tegen het coronavirus.

Naast Johnson & Johnson zijn diverse andere partijen in vergevorderde teststadia met kandidaatvaccins tegen het coronavirus.

Europese Commissie sluit vaccindeal met CureVac

De Europese Commissie meldde donderdag een overeenkomst te hebben gesloten met het Duitse farmaceutische bedrijf CureVac over de levering van een vaccin tegen het coronvirus. Het gaat om 225 miljoen doses die de EU-lidstaten kunnen kopen als het vaccin effectief en veilig blijkt te zijn.

Het is de vierde deal die de Commissie met vaccinfabrikanten heeft gesloten. De nieuwe afspraken "vergroten onze kans op het verkrijgen van een effectief middel voor Europeanen en de wereld", aldus de Commissie.

Het Duitse bedrijf kreeg eerder deze zomer een gunstige lening van de Europese Investeringsbank (EIB) van 75 miljoen euro voor de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus.

Volgens commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaan onderhandelingen met andere farmaceuten door. "Elke gespreksronde die we met de farmaceutische industrie afsluiten brengt ons dichterbij het verslaan van dit virus."

Eerder maakte de Commissie al afspraken met AstraZeneca, evenals met Janssen in Leiden, in beide gevallen voor 400 miljoen doses. Ook zijn er afspraken met de farmaceuten Sanofi en GlaxoSmithKline (GSK) voor 300 miljoen doses.

Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië sloten overigens in juni al een deal over het vaccin dat de universiteit van Oxford en AstraZeneca ontwikkelen. Dit viertal, verenigd in de zogeheten Inclusieve Vaccin Alliantie, koopt 300 miljoen doses als blijkt dat het vaccin werkt en veilig is. Die deal is inmiddels overgenomen door de Europese Commissie.

LEES OOK: De kans is groot dat je toch voor langere tijd immuun wordt, als je besmet raakt met het coronavirus