De wereld is naarstig op zoek naar een behandeling van Covid-19, ook als er straks een coronavaccin beschikbaar zou komen.

Sommige behandelingsmethoden richten zich op de ontwikkeling van antilichamen, anderen op plasma.

De therapie die versneld is goedgekeurd onder druk van de Amerikaanse president Trump is bijvoorbeeld een plasmabehandeling.

Op dit moment worden honderden behandelingen getest. Business Insider zet de meest kansrijke op een rij.

De mens heeft in het verleden slechts één virus totaal weten te elimineren: de pokken.

Net als vrijwel alle andere virussen zal het nieuwe coronavirus dat de wereld nu teistert, waarschijnlijk nooit helemaal verdwijnen. Daarom moet het virus worden bestreden met een mix van maatregelen om de gezondheid te beschermen: behandelingen met medicijnen én een vaccin.

In het meest positieve scenario kan de productie van een vaccin eind dit jaar beginnen. Tegen die tijd zullen er wereldwijd nog vele honderdduizenden doden extra zijn gevallen.

En zelfs als er een vaccin is, zal het nog lang duren voordat genoeg mensen dit toegediend hebben gekregen en groepsimmuniteit zal ontstaan. Er moeten nog veel hindernissen worden genomen voordat goed beschermende vaccins massaal kunnen worden geproduceerd en gedistribueerd.

Dus naast een vaccin zijn er ook behandelingen en therapieën nodig tegen Covid-19.

Er zijn de afgelopen maanden honderden mogelijke coronabehandelingen toegelaten tot de klinische testfase. Deze variëren van nieuwe medicatie die het virus direct te lijf kan gaan tot al bestaande medicijnen tegen andere ziektes die een immuniteitsrespons teweeg moeten brengen

"We hebben echt medicijnen nodig die helpen voorkomen dat besmette patiënten in het ziekenhuis belanden, of die in elk geval de duur van ernstige klachten beperken", zei de Amerikaanse virusexpert en regeringsadviseur Anthony Fauci in juli tegen Facebook-oprichter Mark Zuckerberg.

Business Insider heeft een overzicht gemaakt van negen behandelingen die volgens de wetenschappelijke gemeenschap het meest kansrijk zijn. De meeste daarvan worden al op mensen getest en sommigen zijn zelfs al goedgekeurd voor gebruik bij noodgevallen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de plasmatherapie die onder druk van de Amerikaanse president Trump versneld werd goedgekeurd.

In de tabel hieronder staan deze negen veelbelovende medicijnen en behandelingen op alfabetische volgorde.

treatments 01
Infographic: Yuqing Liu/Business Insider

Lees hieronder verder voor een toelichting op de werking van de meest kansrijke coronabehandelingen.


De antilichamentherapie van Celltrion gebruikt het natuurlijke afweersysteem van het lichaam om de infectie te bestrijden

Veel mensen die besmet raken met het coronavirus ontwikkelen antilichamen - de natuurlijke reactie van ons lichaam op binnendringende ziekteverwekkers. Fauci noemt ze "de gouden standaard in de bescherming tegen een virale infectie."

Om er een succesvolle behandeling van te maken jagen wetenschappers op de meest krachtige antilichamen die zijn verkregen uit bloeddonaties en dierproeven. Daarna gaan ze die antilichamen klonen en op grote schaal proberen te produceren. Er zijn nu 50 testprogramma's aan de gang die succesvolle antilichamen tegen Covid-19 proberen te ontwikkelen.

Het Zuid-Koreaanse biotechbedrijf Celltrion begon half juli met het testen op mensen van zijn antilichamenmedicijn CT-P59. Het onderzoek is kleinschalig en wordt uitgevoerd op 32 gezonde vrijwilligers om de veiligheid van het medicijn te testen. Het bedrijf verwacht eind 2020 te weten of een effectieve behandeling met CT-P59 mogelijk is.

Het bedrijf wil eind dit jaar ook onderzoeken doen in Europa om te kijken of het medicijn aanslaat bij lichte en gemiddelde gevallen van besmetting met het coronavirus.


Eli Lilly test zijn antilichamenmedicijn in verpleeghuizen

Eli Lilly staat vooral bekend vanwege zijn insuline, maar de Amerikaanse farmareus die 143 miljard dollar waard is, heeft nu ook twee op antilichamen gebaseerde kandidaatmedicijnen tegen het coronavirus.

Het meest vergevorderde medicijn LY-CoV555 is samen met het kleine Canadese biotechbedrijf AbCellera ontwikkeld. Begin deze maand is Lilly begonnen met een klinische test in verpleeghuizen, waarbij zowel bewoners als verplegers het medicijn toegediend krijgen. Het onderzoek zal uiteindelijk worden uitgebreid tot 2.400 mensen om te kijken of het medicijn besmettingen kan voorkomen op plekken waar al bevestigde gevallen zijn.

FILE PHOTO: The logo of Lilly is seen on a wall of the Lilly France company unit, part of the Eli Lilly and Co drugmaker group, in Fegersheim near Strasbourg, France, February 1, 2018. Picture taken February 1, 2018. REUTERS/Vincent Kessler
Foto: Reuters

Gegevens die moeten aantonen of het medicijn echt werkt worden in het vierde kwartaal van 2020 verwacht. Lilly hoopt dan al aan het eind van het jaar honderdduizenden doses beschikbaar te hebben.

In een recent interview met Insider zei Bill Gates dat antilichamenmedicijnen "het sterftecijfer onder coronapatiënten fors omlaag kunnen brengen".


Regeneron wil zien of zijn antilichamen besmettingen kunnen voorkomen

Biotechbedrijf Regeneron is een van de toonaangevende bedrijven in het ontwikkelen van antilichamentherapieën. Het bedrijf heeft antilichamen producerende muizen gefokt, die het menselijk immuunsysteem nabootsen via een technologisch platform genaamd VelocImmune. Die technologie heeft al meerdere goedgekeurde medicijnen opgeleverd, waaronder een antilichamenmedicijn tegen het ebolavirus die het overlijdensrisico verkleint.

In juni is Regeneron begonnen met klinische tests met zijn REGN-COV2, een cocktail van twee verschillende antilichamen. De eerste tests richten zich op patiënten die al besmet zijn met het coronavirus: eentje op mensen die opgenomen zijn in een ziekenhuis en een andere voor minder ernstige gevallen. Het bedrijf liet begin juli weten dat gegevens van de eerste 30 patiënten erop wijzen dat het medicijn veilig is.

REGN-COV2 heeft mogelijk ook een preventieve werking, daarop is Regeneron afgelopen maand gaan testen. In dat onderzoek worden mensen in de gaten gehouden die blootstaan aan het virus, omdat ze bijvoorbeeld samenwonen met een besmet iemand. De onderzoekers verwachten uiteindelijk te kunnen testen op 2.000 deelnemers op 100 verschillende plekken.

De eerste gegevens worden eind september verwacht en dan denkt Regeneron tien- tot honderdduizenden doses per maand te kunnen gaan produceren, bleek onlangs bij een beleggerscall.


Een genezende plasmatherapie die versneld is goedgekeurd in de VS, kan voorkomen dat milde gevallen ernstig worden

Plasmatherapiëen dateren al uit 1918 toen de Spaanse griep wereldwijd miljoenen slachtoffers maakte. Het sterftecijfer van patiënten met een acute infectie kon met plasmatherapie worden teruggebracht.

Aangezien antilichamen zich bevinden in bloedplasma kunnen artsen dit intraveneus inbrengen bij coronapatiënten. Als de behandeling aanslaat kan een patiënt zelf meer antilichamen ontwikkelen tegen het virus, waardoor voorkomen kan worden dat milde gevallen ernstig worden.

Uit onderzoek van Mayo Clinic blijkt dat hun plasmatherapie het sterftecijfer onder ziekenhuispatiënten met 57 procent kan terugdringen, al is dit onderzoek nog niet onderworpen aan het oordeel van andere wetenschappers. Onderzoekers van Mayo Clinic hebben het middel getest op 5.000 volwassenen met ernstige tot levensbedreigende symptomen en stellen dat de therapie relatief veilig is.

convalescent plasma
Foto: Asaad Niazi/AFP/Getty Images

Zondag keurde de Amerikaanse toezichthouder FDA de therapie versneld goed, nadat president Donald Trump FDA-medewerkers per tweet had beschuldigd van een samenzwering tegen hem. Volgens Trump wilde de FDA om politieke redenen wachten met het goedkeuren van mogelijke behandelingen tegen Covid-19 tot na de presidentsverkiezingen van 3 november.

Topexpert en regeringsadviseur Anthony Fauci had vorige week nog gepleit voor uitstel van goedkeuring totdat er meer data van gerandomiseerde onderzoeken beschikbaar zouden zijn. Met de goedkeuring die nu is verleend, kunnen artsen de behandeling al eerder in het ziekteproces beginnen met de behandeling.


Dexamethasone is een goedkope optie voor acute gevallen

Een van de grootste verrassingen tijdens het onderzoek naar Covid-19 tot nu toe is dexamethasone. Volgens een een grootschalige Britse test verkleint dit goedkope, generieke middel de kans dat ernstig zieke patiënten overlijden.

Dexamethasone heeft het aantal doden onder mensen die aan een beademingsapparaat lagen met een derde teruggedrongen en met 20 procent onder coronapatiënten die extra zuurstof toegediend kregen.

A pharmacist displays a box of Dexamethasone at the Erasme Hospital amid the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Brussels, Belgium, June 16, 2020. REUTERS/Yves Herman
Foto: Reuters

"Als de ziekte in een vergevorderde fase is, brengt niet het virus de meeste schade toe maar de sterke ontstekingsreactie. Daarom werkt dexamethasone", zei de Amerikaanse virusexpert Anthony Fauci in juli.

De Britse overheid heeft per direct toestemming gegeven voor het gebruik van dexamethasone als standaardbehandeling voor ernstig zieke coronapatiënten.


Hyperimmuun globuline kan tijd winnen tot er een vaccin op de markt komt

In mei lanceerde een Amerikaans samenwerkingsverband van medische instellingen, farmaceutische bedrijven, ngo's en herstelde coronapatiënten de campagne "The Fight Is In Us". De bedoeling daarvan is patiënten die zijn hersteld van het virus aan te zetten tot het doneren van hun bloed. Een deel daarvan wordt gebruikt voor directe transfusies en de rest gaat naar de productie van hyperimmuun globuline, een medicijn dat wordt gemaakt van genezend plasma.

Het productieproces van hyperimmuun globuline bestaat uit het mengen van plasma van herstelde patiënten en dat een hittebehandeling te geven, zodat de overgebleven ziekteverwekkers vernietigd worden. Het resultaat is een medicijn met een hoge concentratie antilichamen dat makkelijk kan worden toegediend aan patiënten.

De Japanse farmareus Takeda leidt samen met het Amerikaanse biotechbedrijf CSL Behring een samenwerkingsverband van tien farmaceutische bedrijven die betrokken zijn bij de campagne "The Fight Is In Us". Zij hopen te kunnen bewijzen dat hyperimmuun globuline inderdaad goed werkt bij ernstige coronagevallen.


Het interferonenmedicijn van Merck KGaA wordt gecombineerd met andere veelbelovende behandelingen

Interferonen vormen de eerste verdedigingslijn van het menselijk lichaam tegen het coronavirus. Eerste onderzoeken lijken erop te wijzen dat het virus deze natuurlijke eiwitten kan uitschakelen, waardoor een nog agressievere immuunreactie volgt.

Medicijnontwikkelaars zijn nu aan het testen of het toedienen van extra interferonen kan helpen bij het bestrijden van een ernstige infectie. Artsen maken al gebruik van Rebif, een interferoneninjectie van de Duitse biofarmaceut Merck KGaA om MS-patiënten te behandelen. Merck hoopt dat het medicijn ook helpt tegen de verspreiding van het coronavirus in het menselijk lichaam en ook de ontsteking afremt.


De antivirale pil van Merck & Co kan direct worden toegediend nadat iemand positief is getest.

Antivirale middelen zorgen ervoor dat een virus zich niet kan vermenigvuldigen in het lichaam. Aangezien ze al gebruikt worden tegen de griep en HIV denken sommige onderzoekers dat ze een grote rol kunnen spelen bij de behandeling van coronapatiënten.

De Amerikaanse farmaceut Merck & Co werkt samen met biotechbedrijfRidgeback Biotherapeutics aan MK-4482, een antivirale pil. Het medicijn is oorspronkelijk ontwikkeld tegen griep, maar wist verspreiding van coronavirussen in muizen tegen te gaan. Onderzoek heeft ook al aangetoond dat de pil voorkomt dat het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) zich vermenigvuldigt in menselijke cellen in een laboratorium, maar dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat het ook werkt bij patiënten.

De tweede onderzoeksfase wordt naar verwachting in september afgerond, waarna Merck direct aan fase drie-onderzoeken wil beginnen. Het doel is om vast te stellen of de behandeling de ziekte kan bekorten en voorkomen dat de symptomen verergeren.


Remdesivir was de eerste behandeling die werd goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder FDA

Het eerste antivirale middel dat werd goedgekeurd voor noodbehandelingen van Covid-19 was remdesivir van Gilead Sciences. Het bedrijf werkte al sinds 2009 aan het medicijn. Onderzoek heeft aangetoond dat het middel ziekenhuispatiënten helpt sneller te herstellen van het coronavirus.

Gilead coronavirus treatment remdesivir biotech lab
Foto: Gilead Sciences Inc via Reuters

Omdat het al is getest op ebolapatiënten, is al duidelijk dat remdesivir veilig is voor mensen. De Amerikaanse toezichthouder FDA gaf al op 1 mei toestemming voor noodbehandelingen. Na het medicijn de eerste twee maanden gratis ter beschikking te hebben gesteld, kondigde Gilead in juni aan dat regeringen van ontwikkelde landen omgerekend bijna 2.000 euro moeten betalen voor een vijfdaagse remdesivir-kuur.

Lees hier het laatste nieuws over de ziekte Covid-19 en de bestrijding ervan: