• In een radio-interview liet de Amerikaanse president Donald Trump weten dat hij denkt dat er precies rond de presidentsverkiezingen van 3 november een vaccin tegen het coronavirus beschikbaar zal zijn.
  • Verschillende wetenschappers tonen zich vanwege de mogelijke politieke inmenging bezorgd over de zorgvuldigheid van het ontwikkelings- en goedkeuringsproces.
  • De VS maakten donderdagavond bekend dat er geen algemeen negatief reisadvies meer geldt voor het buitenland, maar dat er per land een advies komt.

De Amerikaanse president Donald Trump zei donderdag in een interview dat er mogelijk “precies rond” de verkiezingen van 3 november een vaccin tegen het coronavaccin beschikbaar komt.

Toen hem in het radioprogramma van Geraldo Rivera gevraagd werd of er voor de presidentsverkiezingen een vaccin klaar zou zijn, antwoordde Trump: “Ik denk in een aantal gevallen, ja mogelijk daarvoor, maar precies rond die tijd.” 

“Ik ben aan het haasten. Ik ben iedereen aan het aansporen”, zei hij. “Als jullie een andere president hadden gehad, een andere dan ik, dan zou er de komende twee jaar nog geen sprake zijn van een vaccin.”

Eerder deze week had Trump gezegd dat er al “ver voor het eind van het jaar” een vaccin klaar zou kunnen zijn.  

"We zoeken een evenwicht tussen snelheid en veiligheid en we liggen op schema om nog dit jaar een vaccin beschikbaar te hebben, misschien al ver voor het eind van het jaar", zei Trump tijdens een persconferentie over het coronavirus. "De meest veelbelovende kandidaten worden massaal geproduceerd, zodat ze na goedkeuring snel verspreid kunnen worden. We hebben het leger klaar staan, het gaat om de logistiek, het draait allemaal om de logistiek."

Vraagtekens bij de snelheid van de vaccinontwikkeling

Maar de belangrijkste adviseurs van Trump denken niet dat er al zo snel breed een vaccin kan worden verspreid. 

Virusexpert Anthony Fauci, die een grote rol speelt bij het coronabeleid van de federale overheid, zei onlangs dat er mogelijk eind 2020 een vaccin beschikbaar is dat begin volgend jaar in tientallen miljoenen doses gedistribueerd kan worden onder Amerikanen. 

"Door alles dat we tot nu toe gezien hebben — zowel bij dierproeven als bij testen op mensen — zijn we voorzichtig optimistisch dat we een vaccin hebben aan het eind van het jaar als we 2021 ingaan", zei hij vorige week tegen politici.

Fauci zei deze week tegen Reuters dat hij geen weet heeft van ongepaste druk vanuit het Witte Huis om de snelheid van de ontwikkeling van een vaccin op te voeren, waardoor de veiligheid in gevaar komt.

"We hebben de verzekering van toezichthouders dat ze zich bij hun beslissing niet laten beïnvloeden door politieke overwegingen", zei hij. "Ik weet wel wat het Witte Huis graag wil zien, maar heb op dit moment geen indicaties dat er druk wordt uitgeoefend om onze aanpak te veranderen." 

Zondag meldde The New York Times dat een aantal wetenschappers bezorgd is over politieke inmenging bij de ontwikkeling van een vaccin. Een lid van het adviescomité van toezichthouder FDA zei dat meerdere experts bang zijn dat de regering van Trump het proces versnelt en noodtoestemming geeft voor het vaccin, voordat het klaar is.

"Er zijn veel betrokkenen bij het proces die erg nerveus worden van het risico dat de regering zich in het project gaat mengen, er twee of drie vaccins uithaalt en zegt: 'We hebben het op een paar duizend mensen getest, het lijkt veilig, dus we gaan het verspreiden'", zei FDA-adviseur Paul A. Offit van de Universiteit van Pennsylvania tegen de krant. "Ze maken zich grote zorgen en dat is terecht."

VS vervangen algemeen negatief reisadvies door advies per land

Donderdag trok de VS het algemene gezondheidsadvies aan Amerikanen in om wereldwijd reizen te vermijden vanwege de coronacrisis. De dringende aanbeveling gold sinds 19 maart.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst erop dat de gezondheids- en veiligheidsomstandigheden in sommige landen verbeteren en mogelijk verslechteren in andere landen. Het departement gaat vanaf nu weer per land een reisadvies geven.

"We blijven Amerikaanse burgers aanraden voorzichtig te zijn wanneer ze naar het buitenland reizen, vanwege het onvoorspelbare karakter van de pandemie."

Rezigers op de luchthaven van Dallas. Foto: EPA/ Larry W. Smith
Rezigers op de luchthaven van Dallas. Foto: EPA/ Larry W. Smith

De aankondiging komt nu president Trump streeft naar een snelle terugkeer naar normaal in de Verenigde Staten, dat veruit het grootste aantal sterfgevallen als gevolg van Covid-19 heeft geleden.

Grenzen voor EU-reizigers blijven dicht

Maar de Amerikaanse grenzen blijven gesloten voor de meeste reizigers uit de Europese Unie, dat ook de meeste Amerikanen niet binnenlaat vanwege het risico op besmetting.

Met de nieuwe beoordelingen adviseren de Verenigde Staten nog steeds voorzorgsmaatregelen voor de meeste landen. Onder de weinige landen van de ranglijst met een niveau 1-beoordeling – wat geen speciale zorgen voor reizen betekent – zijn Taiwan, dat alom geprezen werd vanwege zijn aanpak van de pandemie, en Australië.

De Verenigde Staten gaven aan veel bondgenoten, waaronder Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, een niveau 3-status. Dat betekent: reizen naar deze landen heroverwegen.

LEES OOK: Premier Rutte waarschuwt voor gevaarlijke opmars van het coronavirus en scherpt maatregelen voor de horeca weer aan