• Het gaat de goede kant op met de Britse premier Boris Johnson, die door het coronavirus in het ziekenhuis ligt.
  • Hij werd zondag opgenomen en lag sinds maandagavond op de intensive care. Donderdagavond mocht hij de ic verlaten.
  • Ondertussen is minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab bevoegd om beslissingen te nemen over de lockdown.

De Britse premier Boris Johnson heeft de intensive care verlaten. Hij wordt tijdens de volgende fase van zijn herstel nauwlettend in de gaten gehouden, meldt de woordvoerder van Johnson.

De 55-jarige premier testte vorige maand al positief op het coronavirus. Hij ging aanvankelijk in thuisisolatie, maar moest zondag alsnog worden opgenomen in het ziekenhuis en werd maandagavond naar de ic overgeplaatst.

Johnson lijkt inmiddels aan de beterende hand te zijn. Hij is volgens zijn woordvoerder in een “bijzonder goed humeur”. Johnson is voor zover bekend de eerste wereldleider met covid-19, de ziekte die het virus veroorzaakt.

“De premier maakt het goed. Hij kan contact met mensen opnemen als dat nodig is”, aldus de woordvoerder.

Afgelopen vrijdag nog een videoboodschap

Afgelopen vrijdag sprak Johnson de Britten al toe in een videoboodschap over zijn persoonlijke situatie. “Hoewel ik me beter voel en zeven dagen in isolatie heb gezeten, heb ik nog steeds verhoging”, zei Johnson toen.

Bij mensen met serieuze symptomen van covid-19 ontwikkelt de ziekte zich volgens een tamelijk vast patroon.

Op dag één heeft de patiënt vaak koorts en last van spierpijn, vermoeidheid en een droge kuch. Op dag vijf verloopt de ademhaling moeizamer en kan opname in het ziekenhuis nodig zijn.

Lees ook op Business Insider

Dominic Raab neemt nu beslissingen

In afwezigheid van Johnson is minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab bevoegd om beslissingen te nemen over het verlengen van of versoepelen van de lockdown.

Raab zit donderdag een crisisberaad voor om te bepalen of de quarantainemaatregelen langer moet duren. Britse media meldden donderdag al dat de maatregelen met drie weken worden verlengd.

“De nadruk moet nu liggen op het terugbrengen van het aantal nieuwe besmettingen”, zei de woordvoerder van Johnson. Dat was een reactie op de vraag van de leider van Labour Keir Starmer naar een strategie om uit de lockdown te komen. “We bevinden ons op een cruciaal punt en de piek moet nog komen.”

Lees meer over het coronavirus: