• De Britse premier Boris Johnson hoopte vrijdag 3 april weer aan de slag te kunnen, maar heeft nog altijd milde klachten van Covid-19.
  • De regering van Johnson kreeg veel kritiek vanwege de gebrekkige voorbereidingen op de uitbraak van het coronavirus.
  • Volgens de woordvoerder van de premier wordt het aantal coronatesten flink opgevoerd.

De Britse premier Boris Johnson blijft volgens zijn woordvoerder waarschijnlijk langer dan de voorgeschreven periode van 7 dagen in thuisquarantaine, omdat hij nog altijd “milde symptomen” ervaart van de ziekte Covid-19.

Dat werd bekendgemaakt nadat Groot-Brittannië donderdag met meer dan 500 nieuwe doden de zwaarste dag in de coronacrisis tot nu toe achter de rug heeft.

De Britse pers uit harde kritiek op Johnson en zijn regering. De krant The Times omschrijft de huidige situatie op de voorpagina als “chaos” en Metro spreekt van een “belachelijke” toestand. Dat zijn zware woorden voor kranten die normaal tamelijk positief zijn over de regering.

Er zijn in het Verenigd Koninkrijk in totaal ongeveer 30.000 bevestigde coronagevallen. Meer dan 2.350 mensen stierven aan de gevolgen van de besmettelijke longziekte, meldt het Britse ministerie van Gezondheid.

Britse regering belooft meer testen voor coronavirus

Premier Johnson staat onder grote druk vanwege de gebrekkige voorbereidingen op de uitbraak. Groot-Brittannië loop achter op veel andere Europese landen, zowel op het gebied van testen als qua medische voorzieningen.

Zijn woordvoerder zei donderdag: “We erkennen dat er meer moet gebeuren wat betreft testen. We hebben duidelijk meer testen nodig.”

Momenteel worden dagelijks zo’n 10.000 mensen getest, terwijl de premier mikt op 25.000 testen per dag. Ook daarmee zouden de Britten nog ver achter blijven op Duitsland, waar wekelijks 500.000 testen worden gedaan, ruim 70.000 per dag.

Volgens de woordvoerder van Johnson worden volgende week twee nieuwe testlabs geopend in het noorden van Engeland en in Schotland, naast het onlangs geopende testlaboratorium in Milton Keynes.

Johnson had gehoopt vrijdag 3 april weer gewoon aan de slag te kunnen, maar omdat hij nog coronaklachten ervaart, gaat dat volgens zijn woordvoerder waarschijnlijk niet lukken.

Lees ook op Business Insider

Afgelopen week kondigde Johnson aan te zijn besmet met het virus dat Covid-19 veroorzaakt. Hij verblijft sindsdien in zelfquarantaine in zijn ambtswoning op 10 Downing Street.


LEES OOK: Donald Trump zegt nu dat hij vanaf het begin wist dat het coronavirus vreselijk kon uitpakken – maar hij wilde niet overkomen als een pessimist