• De toestand van Boris Johnson is maandagmiddag verslechterd, waardoor hij is overgebracht naar de ic-afdeling van het ziekenhuis waar hij verblijft.
  • De Britse premier werd zondagavond opgenomen in het St Thomas Hospital in Londen vanwege aanhoudende covid-19-klachten.
  • Minister Dominic Raab van Buitenlandse Zaken vervangt de 55-jarige Johnson voorlopig.

De Britse premier Boris Johnson is overgeplaatst naar de intensivecare-afdeling van het ziekenhuis waar hij zondagavond werd opgenomen omdat zijn coronaklachten aanhielden, meldt 10 Downing Street.

“Sinds zondagavond wordt de premier behandeld door dokteren van het St Thomas’ Hospital in Londen, nadat hij aanhoudende symptomen vertoonde van het coronavirus”, stelt de Britse regering in een verklaring.

“In de loop van de middag ging de toestand van de premier achteruit. Op advies van zijn medische team is hij overgebracht naar de intesivecare-afdeling van het ziekenhuis. De premier heeft minister Dominic Raab van Buitenlandse Zaken gegevraagd hem waar nodig te vervangen.”

10 Downing Street laat verder weten dat Johnson uitstekende zorg krijgt en dat hij de NHS-medewerkers bedankt voor hun harde werk en toewijding.

Johnson ligt volgens zijn woordvoerder niet aan de beademing op de ic, maar kreeg volgens Britse media eerder wel zuurstof toegediend.

Thuisquarantaine

Bij de 55-jarige Britse premier werd elf dagen geleden het coronavirus dat de longziekte covid-19 veroorzaakt vastgesteld. Sindsdien verbleef hij in thuisquarantaine in zijn ambtswoning op 10 Downing Street.

De woordvoerder van Johnson liet zondagavond weten dat Johnson voor extra tests in het ziekenhuis werd opgenomen en dat er geen sprake was van een spoedeisende situatie. Maar de toestand van de premier blijkt nu toch een stuk ernstiger.

Maandagochtend leidde hij de regering nog en ontving hij in zijn ziekenhuisbed net als gebruikelijk zijn ministeriële documenten, maar de artsen zagen zijn toestand in de loop van de dag snel verslechteren.

Hij tweette aan het begin van de middag nog in “goede stemming te verkeren” en met zijn team te blijven samenwerken in de strijd tegen het virus.

Lees ook op Business Insider

Afgelopen vrijdag sprak Johnson de Britten nog toe in een videoboodschap over zijn persoonlijke situatie. “Hoewel ik me beter voel en zeven dagen in isolatie heb gezeten, heb ik nog steeds verhoging”, zei Johnson toen.

Bij mensen met serieuze symptomen van covid-19 ontwikkelt de ziekte zich volgens een tamelijk vast patroon.

Op dag één heeft de patiënt vaak koorts en last van spierpijn, vermoeidheid en een droge kuch. Op dag vijf verloopt de ademhaling moeizamer en kan opname in het ziekenhuis nodig zijn.

Dominic Raab: regeringszaken gaan door

De regeringszaken gaan door, verzekert de tijdelijke vervanger van Johnson, minister Dominic Raab van Buitenlandse Zaken.

Volgens Raab zit er “een ongelooflijk sterke teamgeest achter de premier”. De regeringsplannen van Johnson zullen zo snel mogelijk worden uitgevoerd. Raab noemde dat ook de manier om het land door de “uitdaging” van de coronacrisis te loodsen.

Premier Mark Rutte wenst Johnson namens het Nederlandse kabinet alle beterschap toe:

LEES OOK: De Britse regering is naar verluidt furieus op China – het land zou tot 40 keer zo veel coronagevallen hebben als het beweert