• Filmmakers in Milaan hebben een video samengesteld met beelden van Italianen in zelfisolatie die zichzelf toespreken over hun eigen recente gedrag ten aanzien van het coronavirus.
  • Veel van hen zeggen in de video dat ze eerder hadden moeten luisteren naar instructies om binnen te blijven en afstand van anderen te houden, voordat dat verplicht werd.
  • De video is meer dan 4 miljoen keer bekeken en dient als waarschuwing voor mensen in andere landen waar de situatie nog minder ernstig is.

Het aantal gevallen van Covid-19 in Italië is de afgelopen weken omhooggeschoten, met overvolle ziekenhuizen tot gevolg. Winkels zijn in het hele land gesloten, met uitzondering van supermarkten en apotheken, en reizen is alleen mogelijk met toestemming van de politie. Italianen willen de wereld nu laten weten dat al die maatregelen voorkomen hadden kunnen worden.

Een groep kunstenaars uit Milaan met de naam A THING BY heeft een video op zijn YouTube-kanaal gezet waarin Italianen zichzelf toespreken over hun recente gedrag ten aanzien van het coronavirus, en wat ze tien dagen geleden hadden moeten doen.

“We zaten thuis vast en vonden dat we in deze bijzondere tijden iets moesten doen, dus we hebben geprobeerd om iets te bedenken dat we vanuit huis konden doen”, zegt Olmo Parenti, een filmmaker en lid van A THING BY, tegen Business Insider.

Andere landen, zoals Frankrijk en Duitsland, liggen volgens ramingen tien dagen achter op Italië wat betreft de opmars van Covid-19. Veel mensen in de video zeggen dat ze eerder hadden moeten luisteren naar instructies om binnen te blijven en afstand van andere mensen te houden.

italy coronavirus lockdown

Italië zit op slot. Foto: Remo Casilli/Reuters

"'Het is maar een griep ... Wacht even, misschien is het erger ... Nou, ik weet het niet ... We namen het niet serieus genoeg", zegt een vrouw in de video.

"We hebben zorgwekkende beelden gezien uit Frankrijk en de Verenigde Staten, van mensen die dit niet serieus nemen", zegt een man. "Deze kwestie is ernstiger dan grote delen van de wereld denkt."

De video is inmiddels meer dan 4 miljoen keer bekeken op YouTube.

"Wat we het mooiste vinden is dat het erop lijkt dat mensen het serieus nemen nadat ze de video hebben gezien. Het is goed om te weten dat het indruk maakt", aldus Parenti.

Je kunt de video, getitled Quarantined Italians record messages to 'themselves from 10 days ago' during Coronavirus pandemic, hier bekijken:

 


Lees meer over het coronavirus: