• Het aantal online bestellingen bij tuincentra is de afgelopen dagen flink gestegen.
  • Mensen hebben tijd over nu ze thuis moeten blijven vanwege het coronavirus. Het mooie lenteweer helpt een handje.
  • “Ik denk dat Nederlanders hun vakantiebudget nu uitgeven aan hun tuin”, zegt directeur Henk Jan Bijmolt van Houthandel Gadero.

Tuincentra zien de afgelopen dagen een enorme stijging in het aantal online bestellingen. Het ziet ernaar uit dat de aan huis gekluisterde Nederlander het geld voor verre, maar nu opeens onzekere, vakanties steekt in het opknappen van tuinen en gazonnen.

“Er is heel veel gaande”, merkt directeur Henk Jan Bijmolt van Houthandel Gadero aan de telefoon op. Hij noemt zelf de toename van het aantal bestellingen in zijn webshop een “kleine explosie”.

Afgelopen zondag draaide hij de beste dag ooit in het tienjarige bestaan van Gadero. Naar schatting dertig procent meer omzet dan een normale goede dag in maart. “We zijn het gewend dat als het mooi weer is mensen meer bestellen.” Maar dit is volgens hem ongekend.

Bijmolt ziet vooral de bestellingen in overkappingen, schuttingen, vlonders, betonnen en keramiek terrastegels toenemen de afgelopen dagen. Zelfs binnenvloeren die het normaal in de winter alleen goed doen, worden massal gekocht.

“Ik denk dat mensen opeens realiseren dat ze tijd over hebben”, zegt Bijmolt. Ze staren naar muren, vloeren, tuinen en denken: moet ik daar nu al die weken tegenaan kijken?

Bijmolt: "Ik denk dat Nederlanders hun vakantiebudget nu uitgeven aan hun tuin. Wie gaat er nu nog een reis plannen naar plekken als Frankrijk? Mensen denken: We gaan niet weg, dus maken we het hier dan maar leuk."

Stijgingen hebben niks met mooie weer te maken

Ook bij Tuincentrum.nl zien ze de verkoop stijgen nu Nederlanders verplicht thuisblijven en -werken vanwege het besmettingsgevaar van het coronavirus.

"We zien inderdaad een enorme stijging de afgelopen week vergeleken met de week ervoor", vertelt commercieel directeur Pim Donkerlo. "Maar ook een enorme stijging vergeleken met een jaar geleden. Respectievelijk gaat dat om 59 procent en 62 procent. Wat daarnaast opmerkelijk is, is dat het gemiddelde orderbedrag maar liefst 36 procent hoger ligt de afgelopen week vergeleken met vorig jaar."

Het is een toename die niet zomaar aan het mooie weer toegeschreven kan worden. Te plotseling, te sterk en niet toevallig. "De plotselinge stijging is nu heviger", legt Donkerlo uit. "Mijn onderbuikgevoel zegt dat men liever contact vermijd in tuincentra en lekker achter de pc of vanaf mobiel hun groen bestelt. We juichen dat natuurlijk ook actief toe. We adverteren met 'Blijf lekker thuis, wij bezorgen planten aan huis!'"

Lenteweer zorgt voor drukte in tuincentra

Een woordvoerder van Intratuin bevestigt dat ook hun filialen een stijging zien in het verkeer naar hun webshop. Ook de winkels zijn drukker. "We willen deze toename niet wijten aan het coronavirus." Niet een-op-een in ieder geval. "Het is al de hele week tuinweer", legt ze uit.

Hadden thuiszittende Nederlanders naar hun tuin gekeken als het al een week regende? Volgens de woordvoerder is de stijging in de verkoop van tuinspullen waarschijnlijk dan ook vooral het gevolg van de combinatie van mooi weer en meer vrije tijd.

Booming business, mits vervoer mogelijk blijft

Een willekeurig belletje met een tuincentrumketen op de Utrechtse Heuvelrug bevestigt de onderbuikgevoelens van Donkerlo. Zonder webshop ziet dit bedrijf nog geen toename in de verkoop van tuinbenodigdheden.

"Ik denk dat mensen sowieso bang zijn om naar winkels te gaan", vertelt een verkoper die liever niet bij naam genoemd wil worden. "Hier wonen veel oudere mensen."

Hij merkt bovendien op dat er nog altijd veel mensen met verkoudheids- en griepklachten de winkel instappen. "We ontsmetten alles. We gebruiken onze afrekenbalie zelfs niet meer om fysiek contact te vermijden."

CEO Jeroen Linde van de webshop van Warentuin.nl heeft ook nog geen opvallende stijging gezien in het aantal bestellingen. "Nu zijn mensen nog een beetje in paniek met deze nieuwe situatie en weten ze niet wat ze moeten doen. Mijn hypothese is dat het voor onze sector de komende drie weken booming wordt. Mensen gaan zich waarschijnlijk vervelen, hoe langer het thuiszitten duurt."

Linde vermoedt dat de bestellingen – net als bij Gadero en Tuincentrum.nl – zullen bijtrekken. "Mits de vervoersbedrijven mogen blijven rijden", benadrukt hij, en de zeven tuincentra van Warentuin.nl open kunnen blijven.

Lees meer over het coronavirus: