• Zuid-Korea heeft meer dan 100.000 mensen op het nieuwe coronavirus laten testen en telt meer dan 6.000 bevestigde gevallen.
  • Het sterftepercentage in Zuid-Korea ligt rond de 0,6 procent, lager dan in veel andere landen.
  • Naarmate er meer besmettingen worden geregistreerd, lijkt het sterftepercentage lager te liggen. Veel gezondheidsexperts hadden dit al voorspeld.
  • De reden is dat grootschalig testen ertoe leidt dat mildere gevallen ook worden meegeteld.

Zuid-Korea rapporteerde zijn eerste geval van het nieuwe coronavirus op 20 januari. Ruim zes weken later heeft Zuid-Korea rond de 140.000 mensen getest op het virus.

Het land is in staat om wel 10.000 testen per dag uit te voeren en het heeft drive-in testklinieken gebouwd die het virus binnen tien minuten kunnen vaststellen. Volgens de autoriteiten kunnen deze klinieken de testtijd met een derde terugbrengen.

Deze snelle respons heeft ervoor gezorgd dat Zuid-Korea meer dan 6.500 mensen heeft opgespoord die door het coronavirus zijn geïnfecteerd. Daarvan zijn er inmiddels iets meer dan 40 overleden. Dat betekent dat het sterftepercentage – het aantal doden afgezet tegen het aantal besmettingen – rond de 0,6 procent ligt.

De Wereldgezondheidsorganisatie schatte afgelopen dinsdag dat het wereldwijde sterftepercentage voor het coronavirus rond de 3,4 procent ligt. Sommige gezondheidsexperts hebben voorspeld dat dit percentage zal afnemen met het stijgen van het aantal opgespoorde ziektegevallen. Zuid-Korea biedt op dit moment solide bewijs voor die stelling.

Méér testen levert meer milde gevallen van coronabesmettingen op

Grootschalig testen kan betekenen dat het sterftepercentage lager wordt, want de meerderheid van coronagevallen, rond de tachtig procent, wordt als mild gezien.

De gevallen die als eerste bekend gemaakt worden, zijn vaak de patiënten met de ernstigste symptomen. Dit zijn namelijk de mensen die naar het ziekenhuis komen. Mildere gevallen daarentegen worden vaker over het hoofd gezien of pas later gemeld.

"Als we er inderdaad achter komen dat er veel meer gevallen zijn dan er worden gemeld, en dat één van de belangrijkste redenen daarvoor is dat milde of gematigde gevallen niet naar de dokter gaan, dan zal de schatting van het sterftepercentage waarschijnlijk naar beneden worden aangepast", zegt epidemioloog Lauren Ancel Meyers van de Universiteit van Texas tegen Business Insider. "Veel milde gevallen zullen misschien nooit op de radar van gezondheidsinstanties verschijnen."

In Zuid-Korea versnelde de uitbraak van het coronavirus nadat een 61-jarige vrouw het virus had overgedragen aan andere leden in een religieuze sekte, de controversiële Shincheonji-kerk van Jezus.

Op 23 februari waarschuwde de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in dat het land voor een 'belangrijk omslagpunt' stond in de poging om de uitbraak van het virus in te dammen. Sindsdien is het testen op grote schaal ingevoerd.

Hoogste testpercentage in Zuid-Korea

Zuid-Korea heeft op dit moment het hoogste testpercentage in de wereld, voor zover landen dit bekend maken: ruim 2.000 testen per miljoen inwoners.

In Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk is dit tien keer zo weinig.

In Nederland kunnen er zo'n duizend tot tweeduizend monsters per dag worden onderzocht. Dat komt neer op een testcapaciteit van maximaal 117 testen per miljoen inwoners.

Volgens viroloog Chantal Reusken van het RIVM zal aantal laboratoria dat onderzoek doet naar besmettingen met het nieuwe coronavirus de komende dagen verdubbelen.

LEES OOK: De symptomen van griep en het nieuwe coronavirus lijken op elkaar, maar het sterftecijfer bij het coronavirus is veel hoger