Miljardair, filantroop en mede-oprichter van Microsoft Bill Gates denkt dat we pas terug kunnen naar een genormaliseerde samenleving als er een vaccin is tegen het coronavirus.

De coronacrisis zal een aantal dingen onherroepelijk veranderen, zoals zakelijk reizen.

“Zakentrips… dat wordt een stuk minder”, zegt Gates in een interview.

Over de hele wereld zitten veel landen in een lockdown vanwege de maatregelen om het coronavirus te beteugelen. De vraag die zich onvermijdelijk opdringt is: wanneer kunnen we terug naar een ‘normaal’ leven?

Duidelijk is inmiddels dat de terugkeer naar de samenleving zoals we die kenden, niet van de ene op de andere dag zal zijn. Nederland bereidt zich – net als andere landen – eerst voor op de 1,5-meter-economie.

In een gesprek met de nieuwsafdeling van het zakelijke platform LinkedIn zegt oprichter Bill Gates van Microsoft dat een terugkeer naar een normale samenleving pas mogelijk is als er een werkzaam vaccin is tegen het coronavirus.

“We blijven in een situatie van ‘seminormaal’ totdat er miljarden doses van een werkzaam vaccin beschikbaar zijn. En dat duurt zeker nog 18 maanden. Tot die tijd gaan we niet terug naar het normale leven.”

De coronacrisis zal er zelfs voor zorgen dat sommige dingen nooit meer worden zoals ze waren, denkt Gates. "Zakentrips... er zal nog wel zakelijk gereisd worden. Maar echt een stuk minder."

Gates is de op een na rijkste persoon ter wereld met een geschat vermogen van meer dan 100 miljard dollar. Hij houdt zich als filantroop via de Bill and Melinda Gates Foundation al jaren bezig met de bestrijding van besmettelijke ziekten, vooral in ontwikkelingslanden.

De 67-jarige miljardair waarschuwt al jaren voor de risico’s van pandemische ziektes.

Lees meer over Bill Gates en de coronacrisis: