• Het coronavaccin van de Leidse farmaceut Jansen is “veilig en effectief”, aldus de Amerikaanse toezichthouder FDA. Het middel komt in aanmerking voor een noodgoedkeuring in de Verenigde Staten.
  • De FDA brengt vrijdag een advies uit over het middel van het dochterbedrijf van de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson.
  • In tegenstelling tot de vaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech kan het vaccin van Janssen op koelkasttemperatuur worden bewaard. Ook hoeft er maar één prik gezet te worden.
  • Het vaccin is waarschijnlijk wel minder effectief tegen de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse mutaties van het coronavirus.

De Amerikaanse toezichthouder FDA noemt het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen “veilig en effectief”. In een rapport van de FDA staat dat het middel ongeveer 72 procent effectief is.

Uit een analyse door de FDA van de gegevens van Janssen, blijkt dat er geen gezondheidszorgen zijn bij gebruik van het vaccin. Ook komt het in aanmerking voor een noodgoedkeuring in de Verenigde Staten.

Vrijdag brengt de FDA een advies uit over het toelaten van het middel van het dochterbedrijf van de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson.

Als het middel wordt goedgekeurd, dan kan Janssen direct 4 miljoen doses leveren aan de VS. Tegen het einde van maart kunnen er al 20 miljoen doses geleverd zijn aan de VS.

Miljard vaccins voor eind van het jaar

De Europese Commissie heeft ook al 400 miljoen doses vooruitbesteld. Johnson & Johnson heeft tot doel voor het eind van het jaar een miljard vaccins te leveren.

Janssen was in januari vorig jaar toen de genetische code van het nieuwe coronavirus bekend werd gelijk al begonnen met het ontwikkelen van een vaccin, maar zag Pfizer en Moderna sneller vaccins op de markt brengen.

In tegenstelling tot de al goedgekeurde vaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech kan het vaccin van Janssen op koelkasttemperatuur worden bewaard. De andere vaccins moeten erg koud blijven.

Ook hoeft er met het Leidse middel maar één prik te worden gezet.

Volgens de FDA is het vaccin van Janssen ongeveer 72 procent productief. Eerder meldde de Leidse farmaceut nog dat hun coronavaccin 66 procent bescherming tegen het coronavirus biedt.

De al goedgekeurde vaccins van Pfizer/BioNTech en van Moderna bieden volgens proeven ongeveer 90 procent bescherming.

Andere werking

Het Covid-19-vaccin van Janssen werkt anders dan de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna. Het Leidse vaccin bestaat uit een onschuldig verkoudheidsvirus met een stukje genetische code van het coronavirus, waardoor het afweersysteem na het prikken antistoffen aan gaat maken en een geheugen opbouwt om het echte coronavirus te kunnen opruimen als dat het lichaam binnendringt.

Het vaccin is waarschijnlijk wel minder effectief tegen de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse mutaties van het coronavirus.

LEES OOK: Waarom de wereld reikhalzend uitkijkt naar het Leidse coronavaccin van Janssen