• De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson verwacht dat het coronavaccin van dochterbedrijf Janssen uit Leiden in maart beschikbaar komt.
  • Anders dan de vaccins van Pfizer en Moderna is er van het Leidse vaccin maar één inenting nodig. Ook kan het in een gewone koelkast bewaard worden.
  • Johnson & Johnson denkt nog dit jaar een miljard vaccins te kunnen leveren. De Europese Commissie heeft 400 miljoen doses besteld.

Het coronavaccin van het Leidse bedrijf Janssen komt als alles meezit in maart beschikbaar. Volgens Business Insider Deutschland zijn de resultaten uit de grote klinische onderzoeksfase naar het vaccin (fase 3) binnen twee tot drie weken bekend.

Moederbedrijf Johnson & Johnson zou dan in februari goedkeuring aan kunnen vragen bij de Europese toezichthouder EMA en het vaccin vanaf maart gaan uitrollen.

De Europese Commissie heeft 400 miljoen doses vooruitbesteld, maar ook elders ter wereld wordt reikhalzend naar het vaccin uitgekeken. Anders dan het al toegelaten Pfizer-vaccin kan het in een gewone koelkast bewaard worden. Ook is er maar één inenting nodig in plaats van de twee bij Pfizer en Moderna.

“We maken een vaccin voor de wereld”, zei Hanneke Schuitemaker, hoofd virale vaccins bij Janssen, daar vorige maand over tegen NPO Radio 1. Het zijn volgens haar enorme pluspunten dat één prik volstaat en er geen extreem lage bewaartemperaturen vereist zijn. “Dat geeft natuurlijk enorme logistieke voordelen. Dat maakt het leven wel een stuk makkelijker.”

Een miljard doses

Johnson & Johnson heeft tot doel voor het eind van het jaar een miljard vaccins te leveren. In april zouden er al 60 miljoen doses aan de Verenigde Staten geleverd moeten worden, maar volgens The New York Times kampt de farmaceut met productieproblemen. Het middel wordt zowel in de VS als in Europa, India en Zuid-Afrika geproduceerd.

Janssen was in januari vorig jaar toen de genetische code van het nieuwe coronavirus bekend werd gelijk al begonnen met het ontwikkelen van een vaccin, maar zag Pfizer en Moderna sneller vaccins op de markt brengen.

Toch maakt dat uiteindelijk niet echt uit, stelde Schuitemaker in haar radio-interview. “Mensen zijn nu onder de indruk van 100 miljoen doses, maar wereldwijd zijn we met bijna 8 miljard mensen. Niet de eerste zijn, is echt geen probleem.”

Onschuldig verkoudheidsvirus als basis

Het Covid-19-vaccin van Janssen werkt anders dan de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna. Het Leidse vaccin bestaat uit een onschuldig verkoudheidsvirus met een stukje genetische code van het coronavirus, waardoor het afweersysteem na het prikken antistoffen aan gaat maken en een geheugen opbouwt om het echte coronavirus te kunnen opruimen als dat het lichaam binnendringt.

Hanneke Schuitemaker, hoofd virale vaccins bij Janssen en hoogleraar virologie aan de UvA. Foto: ANP/Patrick van Emst
Hanneke Schuitemaker, hoofd virale vaccins bij Janssen en hoogleraar virologie aan de UvA. Foto: ANP/Patrick van Emst

Hoe effectief het vaccin is, moet nog blijken. Maar de 90 tot 95 procent bescherming die Pfizer en Moderna claimen, lijkt er niet in te zitten.

Toch ziet Schuitemaker dat niet als een probleem. "Als je niet voldoende hebt van een vaccin dat 90 procent werkt, en ook een vaccin hebt dat bijvoorbeeld 70 procent beschermt, heeft het toch veel zin om ook daarmee te vaccineren", zei de 56-jarige topviroloog in december tegen NRC.

"Om echt een klap op die pandemie te geven, heb je zoveel mogelijk vaccinaties nodig, tegelijkertijd. Alleen zo bereiken we die groepsimmuniteit waar we naar streven."

Lees meer over coronavaccins: