Het coronavaccin dat wordt ontwikkeld door de farmaceut Janssen in Leiden, blijkt voor 66 procent effectief tegen het coronavirus.

Dat is beduidend lager dan de effectiviteit van de Pfizer- en Moderna-vaccins, maar nog steeds voldoende.

Er wordt uitgekeken naar het vaccin van Janssen omdat het makkelijker te bewaren is en er maar één prik nodig is.

Het coronavaccin dat door farmaceut Janssen uit Leiden is ontwikkeld, biedt 66 procent bescherming tegen het coronavirus.

Dat meldt moederbedrijf Johnson & Johnson op basis van de proeven. Nederland heeft 11,3 miljoen doses van het middel besteld.

Het percentage is behoorlijk lager dan bij andere middelen. De al goedgekeurde vaccins van Pfizer/BioNTech en van Moderna bieden volgens de proeven ongeveer 90 procent bescherming.

Voor vaccins is dat uitzonderlijk hoog. “Met een vaccin dat voor 50 procent effectief is, zou iedereen ook blij geweest zijn, zei Marc Bonten, arts en microbioloog van het UMC Utrecht in Nieuwsuur, toen de effectiviteit van het Pfizer-vaccin bekend werd.

Aan de proeven voor het vaccin van Janssen deden 43.783 mensen mee. Een deel kreeg het vaccin, een ander deel een zoutoplossing als placebo.

Volgens moederbedrijf Johnson & Johnson biedt het vaccin "volledige bescherming" tegen ziekenhuisopnames en overlijden.

Van alle proefpersonen hoefde niemand opgenomen te worden op een intensive care of aan de beademing gelegd te worden. Ook werkt het vaccin volgens de fabrikant goed tegen de Zuid-Afrikaanse variant.

De Europese Commissie heeft 400 miljoen doses vooruitbesteld, maar ook elders ter wereld wordt reikhalzend naar het vaccin uitgekeken.

Anders dan het al toegelaten Pfizer-vaccin kan het in een gewone koelkast bewaard worden. Ook is er maar één inenting nodig in plaats van de twee bij Pfizer en Moderna.

Leesmeer over coronavaccins: