• De Wereldhandelsorganisatie voorspelt een grotere economische neergang dan tijdens de financiële crisis van 2008.
  • Voor Nederland zit het Centraal Planbureau in het gunstigste geval dit jaar een recessie en volgend jaar weer groei.
  • Hoe groot de impact is zal afhangen van de duur van de beperkende maatregelen.
  • De staatsschuld zal oplopen, maar de Nederlandse economie is ‘in de kern gezond’.
  • S&P Global en Moody’s schatten los van elkaar in dat de economie van de eurozone dit jaar voor een krimp van zeker 2% staat.

De coronacrisis zal voor een grotere economische neergang zorgen dan de financiële crisis in 2008. Volgens directeur-generaal Roberto Azevêdo van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) blijkt uit de laatste voorspellingen dat de pandemie een enorme impact gaat hebben.

Volgens het Nederlandse Centraal Planbureau (CPB) zal de crisis in elk scenario dit jaar voor een recessie zorgen. In het gunstigste geval blijft de neergang beperkt tot 1,2 procent, gevolgd door een groei van 3,8 procent in 2021.

Het planbureau kwam begin deze maand nog met een raming waarin werd uitgegaan van een beperkte impact op de Nederlandse economie. Bij die raming nam het CPB wel een slag om de arm en stelde dat het negatieve effect groter kon zijn als de pandemie pas laat uitdooft.

Nu heeft het bureau vier scenario’s doorgerekend. Duren de beperkingen die noodzakelijk zijn om het virus te beteugelen een halfjaar of zelfs langer, dan zijn de gevolgen  ingrijpend. De berekeningen laten in zo’n geval een economische neergang met dit jaar krimpcijfers van 5 tot boven de 7 procent zien. Het is dan maar de vraag of al in 2021 herstel optreedt.

Over enkele weken denkt ook de WTO met een officiële raming te kunnen komen.

Nederland heeft genoeg financiële slagkracht

Inmiddels heeft de virusuitbraak een enorme impact op de Nederlandse economie en heeft het kabinet al vergaande steunmaatregelen aangekondigd.

Geruststellend is volgens CPB-directeur Pieter Hasekamp dat Nederland voldoende financiële slagkracht heeft om ook in de slechtste scenario's het bedrijfsleven te blijven ondersteunen. "De overheid doet het noodzakelijke, en is ook in staat dat vol te houden."

In het donkerste scenario, waarin het een jaar duurt voordat alle beperkingen zijn opgeheven, zou de staatsschuld volgens Hasekamp kunnen oplopen tot een kleine 74 procent van het bruto binnenlands product (bbp). "Dat is geen niveau om je zorgen over te maken", aldus Hasekamp.

De WTO waarschuwt dat de coronapandemie wereldwijd ook meer banen zal gaan kosten dan de crisis van begin deze eeuw. Azevêdo sprak pover de wereldhandel in een thuis opgenomen video die op de website van de organisatie werd geplaatst. Hij ziet welk dat landen goede stappen nemen om directe economische schade zoveel mogelijk te vermijden.

Azevêdo roept landen op om daarbij samen te werken. "Het coördineren van inspanningen vergroot ons gezamenlijke vermogen om te vechten tegen een recessie."

'Nederlandse economie is in de basis gezond'

Hasekamp benadrukt dat het CPB slechts scenario's kan schetsen en geen harde voorspellingen doet. "Dit is nog nooit eerder vertoond. De situatie is volstrekt onzeker." Maar dat de economie hard geraakt wordt en dat de crisis banen gaat kosten, dat staat wel vast.

De overheid doet "wat nodig is", zegt Hasekamp, maar zal de klap voor het bedrijfsleven daarmee slechts ten dele kunnen opvangen. "Je gaat investeringen missen, en ook de consumptie en de export zullen worden geraakt."

"De Nederlandse economie is in de basis gezond", zegt Hasekamp. "Wij gaan er vooralsnog van uit dat de economie redelijk snel weer kan groeien." Behalve de duur van de crisis is ook van belang hoe zwaar het vertrouwen wordt aangetast, met name op de financiële markten. Hasekamp merkt daarbij op dat overheden en centrale banken tot dusver snel hebben gehandeld om dat voor te zijn. "Dat helpt om permanente schade te voorkomen"

De Tweede Kamer debatteert donderdagmiddag met het kabinet over de coronacrisis en de gevolgen daarvan voor de economie en de overheidsfinanciën.

Economie van de Eurozone krimpt zo'n 2 procent

Kredietbeoordelaars S&P Global en Moody's schatten los van elkaar in dat de economie van de eurozone voor een krimp van zeker twee procent staat, dit jaar. De onderzoekers wijzen onder meer op de sterk oplopende kosten om de coronacrisis het hoofd te bieden.

S&P wijst erop dat de kosten om de virusuitbraak te beteugelen hard oplopen. Nog altijd verwachten deskundigen dat de weg naar herstel in de tweede jaarhelft ingezet zal worden. Maar anders dan bij de eerdere prognose houden de kenners er rekening mee dat dit langer op zich laat wachten. Volgens Moody's zal de crisis de komende maanden pas sterk te merken zijn als de vraag naar producten en diensten wegvalt.

Het soort en de omvang van beleidsmaatregelen die landen nu nemen, is volgens S&P van cruciaal belang om later permanente economische schade te voorkomen. Moody's rekent erop dat na de krimp van 2,2 procent dit jaar er volgend jaar sprake zal zijn van herstel. Voor 2021 wordt vooralsnog op een groei van 2 procent gerekend voor de eurozone.

Kredietverzekeraar Euler Hermes rekent op een krimp in de eurozone dit jaar met 1,8 procent, mits maatregelen die nu zijn genomen effect sorteren.

Lees meer over het coronavirus: