De Chinese president Xi Jinping deed maandag een handreiking naar de aanstaande president van de Verenigde Staten, Donald Trump. Samenwerking tussen China en de Verenigde Staten is de enige goede keuze wat betreft de relaties tussen de twee grootste economieën in de wereld, was de boodschap die Xi Jinping overbracht aan Trump.

Volgens de Chines staatstelevisie CCTV zei Xi dat beide landen het meest profiteren van samenwerking en dat het nastreven van economische groei moet worden gecoördineerd. Ook op alle andere vlakken moet nauw worden samengewerkt.

Trump zou volgens CCTV hebben gezegd bereid te zijn de samenwerking tussen beide landen te versterken. Afgesproken is dat de twee leiders contact blijven houden en elkaar snel zullen treffen.

Dreiging handelsoorlog China en de Verenigde Staten

Trump haalde tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne veelvuldig uit naar China. Het land zou de waarde van zijn munt manipuleren en banen stelen uit de VS. Trump heeft gedreigd “defensieve importheffingen van 45 procent” in te voeren op Chinese producten.

Die boodschap is niet onopgemerkt gebleven. Terwijl president Xi zich in het directe contact met Trump van zijn diplomatieke kant toonde, was de toon van een Chinese krant die gecontroleerd wordt door de Communistische Partij heel anders.

The Global Times stelde maandag in een redactioneel commentaar dat geen enkele Amerikaanse president het tot nog toe heeft aangedurfd om een complete handelsoorlog te starten.

Om te beginnen doet de krant het dreigement van een Amerikaans importtarief van 45 procent af als onzin, omdat de Amerikaanse president in eerste instantie hooguit een tijdelijk straftarief van 15 procent kan opleggen.

Maar mocht Trump daadwerkelijk een handelsoorlog starten, dan zal dat de handel tussen beide landen flink schaden. "China zal een oog-om-oog houding aannemen. Orders van Boeing zullen vervangen worden voor die van Airbus. De verkopen van Amerikaanse auto's en iPhones in China zullen een terugval zien. En Amerikaanse soja- en maisimporten zullen worden stopgezet", aldus de Global Times.

De staatskrant gokt erop dat Trump "niet zo naïef zal zijn" om het zo ver te laten komen. Voorlopig vermoedt de Global Times dat het scenario van een handelsoorlog "een val" is die sommige Amerikaanse media hebben opgezet om Trump te laten struikelen.