De glazen brug over de Lianjiang-rivier in China met 526 meter officieel de langste glazen brug ter wereld.

China telt inmiddels meer dan 2.300 glazen bouwwerken. Provincies spelen zo in op het toenemende binnenlandse toerisme.

Vraag is hoe veilig de transparante trekpleisters zijn. In het verleden zijn er meerdere incidenten geweest, soms met dodelijke afloop.

China krijgt geen genoeg van glazen bruggen. Deze week opende een nieuwe angstaanjagende attractie de deuren met een lengte van maar liefst 526 meter, meldt South China Morning Post.

Daarmee is dit officieel de langste glazen brug ter wereld. Officials van Guinness World Records waren bij de opening aanwezig om dat te bevestigen.

De glazen brug overspant de Lianjiang-rivier nabij Lianzhou, een stad in de zuidelijke provincie Guangdong met zo’n 500.000 inwoners. Er zijn vier observatiedeks die in totaal plek bieden aan 500 toeristen.

Bij de opening reden zelfs auto’s over de brug, waaraan drie jaar is gebouwd. De totale kosten bedroegen volgens South China Morning Post 300 miljoen yuan, omgerekend zo’n 37 miljoen euro.

Het brugdek is gemaakt van drie lagen gelamineerd glas met een dikte van 4,5 centimeter. Het glas laat 99,15 procent van het licht door, zodat waaghalzen schitterend zicht hebben op de vallei beneden.

Bekijk de onderstaande video van de opening om een indruk te krijgen van dit adembenemende staaltje bouwkunst:

De transparante trekpleister bij Lianzhou is zeker niet de eerste in China. Het land telt inmiddels al meer dan 2.300 glazen bouwwerken. Provincies proberen zo in te spelen op het groeiende binnenlandse toerisme in China.

Daar zitten bijzondere exemplaren tussen, zoals het wandelpad langs een rotswand in het Taihang-gebergte op meer dan 1.000 meter hoogte. Tijdens de rondwandeling lijkt het glas opeens te breken, inclusief krakend geluid. De animatie jaagt nietsvermoedende toeristen de stuipen op het lijf.

Hoe veilig zijn China's glazen bruggen?

Chinese bestuurders haalden de afgelopen jaren alles uit de kast om de veiligheid van de doorzichtige bouwwerken aan te tonen. Met een SUV van meer dan 2.000 kilo eroverheen rijden? Geen probleem! Met een sloophamer op het brugdek inhakken? Kan-ie ook hebben.

Toch waren er de nodige incidenten. Zo moest de glazen brug van Zhangjiajie dertien dagen na de opening in augustus 2016 alweer sluiten wegens extra veiligheidsinspecties. De 385 meter lange brug trok veel meer bezoekers dan verwacht en kon de belasting niet aan.

In andere provincies zijn er zelfs toeristen overleden bij glazen attracties. Bij een ongeluk in 2019 met een glazen glijbaan van 260 meter kwam een man om het leven en raakten zes anderen gewond. Het glas was door regenval extra glad geworden, waarna de man door de railing vloog. Hij overleed aan ernstige hoofdwonden.

De provincie Hebei sloot vorig jaar om veiligheidsredenen alle 32 glazen bouwwerken. Dit na een oproep van de Chinese overheid om alle glazen constructies uitgebreid te controleren.

Lees meer over reizen in China: