CEO Sam Altman van softwarebedrijf OpenAI heeft gezegd dat hij niet wil dat zijn bedrijf een beursnotering krijgt, omdat hij verwacht dingen te moeten doen die vraagtekens zullen oproepen bij beleggers. OpenAI is het bedrijf achter de door artificial intelligence (AI) aangestuurde bot ChatGPT.

Op een evenement in Abu Dhabi afgelopen dinsdag, vertelde Altman dat hij volledige controle over de technologie en OpenAI wil houden. “Als we superintelligentie ontwikkelen, moeten we waarschijnlijk beslissingen nemen die beleggers als erg vreemd zouden ervaren”, aldus Altman.

Toen hem werd gevraagd waarom hij geen aandelen in zijn eigen bedrijf heeft, gaf hij als antwoord dat hij graag “ongebonden” is. Dat legde hij verder uit door te vertellen dat er zeker een dag komt waarop een controversiële beslissing genomen moet worden.

Financiering geen probleem voor maker van ChatGPT

OpenAI hoeft zich voorlopig überhaupt niet druk te maken om financiering en heeft de beurs als openbare kapitaalmarkt niet nodig. Techreus Microsoft maakte namelijk onlangs bekend van plan te zijn om tien miljard dollar in het softwarebedrijf te investeren. Dat bedrag komt bovenop de investering van 1 miljard dollar die Microsoft in 2019 al deed.

Door de recente investering van 10 miljard dollar heeft OpenAI een officieuze marktwaarde van zo'n 29 miljard dollar. Ondertussen gaat het softwarebedrijf stug door met de ontwikkeling van zijn AI-technologie. Nadat ChatGPT vorig jaar november werd gepresenteerd, lanceerde OpenAI in maart van dit jaar het nieuwste AI-model, GPT-4.

Toen Altman GPT-4 presenteerde, stelde hij dat het model 'creatiever' en 'minder bevooroordeeld' is dan voorgaande versies. Volgens de CEO zou het nieuwe AI-model kunnen slagen voor het Amerikaanse toegangsexamen voor advocaten. Het programma zou ook in staat zijn om een perfecte score te halen op verschillende toelatingsexamens voor Amerikaanse hogescholen en universiteiten.

LEES OOK: ChatGPT weet nu ook wat er na september 2021 is gebeurd, dankzij Microsoft